14 lietas, kas notiek ar jūsu ķermeni, kad jūs ēdat čia sēklas

Tām ir jābūt katra cilvēka ēdienkartē!

Tās ir bagātas ar barības vielām un šķiedrvielām, novērš aptaukošanos un zarnu trakta traucējumus. 

Čia sēklas nāks par labu tiem, kuri sapņo notievēt, cīnās par skaistu ādu un matiem. Tām ir maz kalorijas, papildina jebkuru ēdienu vai dzērienu – biezputru, ragū, smūtiju utt.

Lūk, vēl dažas čia sēklu priekšrocības:

1. Tās ir bagātas ar barības vielām.

Čia sēklas satur 11 gramus šķiedrvielas, 4 gramus olbaltumvielas, 9 gramus taukus (5 gramus Omega-3), 18 % no kalcija, 30 % no mangāna, 30 % no magnija un 27 % no fosfora dienas devas, cinku, vitamīnu B3, kāliju, vitamīnus B1 un B2.

2. Tām ir maz kaloriju.

100 gramos čia sēklu ir aptuveni 137 kalorijas. Ogļhidrātu tajās ir ārkārtīgi maz. Tas nozīmē, ka jūsu organisms iegūst nepieciešamās barības vielas un pie tam jūs ļaunprātīgi neizmantojat kalorijas un ogļhidrātus.

3. Tās ir bagātas ar antioksidantiem.

Antioksidanti pozitīvi ietekmē visu organismu. Daudziem ir zināms, ka tie cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas izraisa agrīnu novecošanos, kā arī var izraisīt vēzi.

Pateicoties antioksidantiem, jūs iegūstat tīru, veselīgu ādu, garus un spīdīgus matus.

4. Čia sēklas palīdz atbrīvoties no liekā svara.

Tās satur ļoti daudz šķiedrvielu, kas paņem lielu daudzumu ūdens, piebriest un tādējādi izraisa sāta sajūtu. Pateicoties tam jūs nepārēdaties. Sēklās esošās olbaltumvielas arī palīdz mazināt apetīti.

Čia sēklas palīdzēs jums notievēt, tikai, ja jūs samazināsiet arī porcijas izmēru un palielināsiet fizisko slodzi. Pievienojot čia sēklas savai ēdienkartei, jūs paātrināsiet notievēšanas procesu.

5. Tās samazina sirds-asinsvadu saslimšanu attīstīšanās risku.

Milzīgais šķiedrvielu, olbaltumvielu un omega-3 taukskābju daudzums čia seklās ļauj mazināt sirds saslimšanu risku.

Pateicoties šīm trim barības vielām, organismā mazinās triglicerīdu daudzums, iekaisums, tauku daudzums uz vēdera, normalizējas asinsspiediens. Tas viss palīdz sakārtot sirds darbību.

6. Samazina cukura līmeni asinīs.

Tiek uzskatīts, ka čia sēklas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs. Kā? Tās palīdz šūnām labāk uzņemt insulīnu. Tas palīdz uzturēt cukura līmeni normas robežās.

Augsts cukura līmenis asinīs kaitē organismam: pārlieku lielais cukura līmenis asinīs bojā asinsvadus, nervu šūnas un atsevišķus orgānus.

Pārlieku liela saldumu daudzuma lietošana veicina arī cukura līmeņa paaugstināšanos. Tas noved pie liekā svara, augsta holesterīna līmeņa, sirds išēmiskajām slimībām, insulta, aizdusas un metaboliskā sindroma parādīšanās.

7. Palīdz mazināt hronisku iekaisumu.

Parasti hronisks iekaisums paliek nemanāms – tas nekādi sevi neizrāda. To var atklāt tikai, ja tiek nodotas asins analīzes. To izraisa smēķēšana, fiziskas slodzes trūkums, neveselīgas pārtikas lietošana.

Saskaņā ar pētījumiem čia sēklas mazina iekaisumu par 40 %. Tikai pie nosacījuma, ka tās tiek lietotas regulāri.

8. Tās ir viegli lietot.

Čia sēklas ir ļoti universālas. Tās parasti pievieno biezputrām, samaisa ar jogurtu, uzber uz siltajiem ēdieniem. Tās var ēst svaigā veidā, tās var iemērkt sulā, pievienot biezenim vai ceptiem izstrādājumiem.

Čia sēklas lieto, lai biezinātu zupu, tās spēj uzsūkt šķidrumu, ar tām dažās receptēs var aizstāt olas. Ar čia sēklām jebkurš ēdiens pārvēršas par vērtīgu vitamīnu un minerālu krātuvi.

9. Tās ir ideāli piemērotas veģetāriešiem.

Kā arī tiem, kuriem ir alerģija pret olām. Tā ir vēl viena svarīga čia sēklu priekšrocība. Tās var izmantot olu vietā – tās lieliski biezina mīklu.

Aplejiet 1 ēdamkaroti čia sēklas ar 3 ēdamkarotēm ūdens, atstājiet šo masu uz 5 minūtēm, un pēc tam pievienojiet mīklai.

10. Tās dāvā enerģiju.

Viena čia sēklu deva sniegs jums tikpat daudz enerģijas, kā viena sporta dzēriena deva. Bet starp tiem ir būtiska atšķirība – čia sēklas nesatur cukuru, krāsvielas un citas kaitīgas vielas.

11. Tās var izmantot divertikulozes ārstēšanā.

Resnās zarnas divertikuloze – tā ir slimība, kurā zarnu sieniņā veidojas nelieli, aptuveni viena-divu centimetru lieli maisveidīgi veidojumi (divertikulas).

Ir pierādīts, ka čia sēklas uzsūc lieko šķidrumu resnajā zarnā, mazina iekaisumu un tādējādi ļauj izkārnījumiem virzīties uz priekšu.

12. Tās ir veselīgas mutes dobumam.

Čia sēklās ir daudz kalcija, to lietošana ir labākā profilakse pret kariesu un citām problēmām ar zobiem. Turklāt tās mazina smaganu iekaisumu, kā arī novērš nepatīkamās smakas rašanos mutes dobumā, jo sēklās ir augsts cinka saturs.

13. Tās uzlabo smadzeņu darbību.

Čia sēklas, pateicoties savam sastāvam, paaugstina enerģijas līmeni, un līdz ar to arī darbspējīgumu, disciplīnu un prāta spējas, uzlabo koncentrēšanos un uzmanību.

14. Atbrīvo no aizcietējumiem.

Čia sēklas satur šķīstošās un nešķīstošās diētiskās šķiedrvielas. Tās mūsu organisms nesagremo un neuzsūc. Bet pēc tam no organisma tiek izvadītas kopā ar citām šlakvielām un atlikumiem, uzlabojot zarnu peristaltiku.

avots: powerofpositivity.com

Pievienot komentāru