Ādas vēzi var iegūt vienas sezonas laikā? Jā, tas ir iespējams!

Ādas audzēji var rasties ilgākā laika posmā, taču var izveidoties arī ļoti strauji – vienas vasaras laikā. Linda Kapteine-Veita pastāsta par kādu pacienti – jaunu māmiņu, kas baro bērnu ar krūti. Pirms gadiem desmit viņa bieži sauļojusies solārijā, šopavasar sievietei konstatēta un izārstēta bazalioma (karcinoma, kas attīstās uz epidermas pamatslāņa – red.). Pēc tam viņa ceļojusi, no saules īpaši nav vairījusies, un nupat viņai atklāta jauna bazalioma.

Šis piemērs liecina, ka ādas stāvoklis jāpārbauda ikvienam, kurš kaut reizi bijis solārijā, pat ja tas noticis pirms 10–20 gadiem (izmaiņas ādā, ko izraisa šī mākslīgā saule, sāk parādīties pēc daudziem gadiem) un visu vecumu cilvēkiem. Jaunākais Lindas Kapteines-Veitas un viņas kolēģu pacients, kam konstatēta melanoma, bijis 23 gadus vecs, bet bazaliomas atklātas vēl jaunākiem cilvēkiem.

Kas ir bazalioma

Bazalioma ir ļaundabīgs ādas audzējs, kas galvenokārt veidojas saulei pakļautās ādas vietās. Ar gadiem UV staru ietekme uz cilvēka ādu akumulējas un spēj izpausties ar pastiprinātu šūnu dalīšanos un audzēja veidošanos. Absolūto vairākumu (ap 85%) bazaliomu pacientiem novēro uz deguna, tā sāniem, vaigiem, pieres, kakla, ausīm, krūtīm un muguras.

Galveinais bazaliomas riska faktors ir ultravioletais starojums. Rosinošie faktori:

gaiša āda (gaišādainiem, vasarraibumainiem un gaišmatainiem vai rudiem cilvēkiem ar gaišām acīm);

darbs ārpus telpām, piemēram, jūrniekiem, dārzniekiem;

hobiji ārpus telpām, piemēram, makšķerēšana, golfs;

pakļautība UV starojumam (solārijā, medicīniskās procedūrās);

dažas ģenētiskās slimības;

vecums.

Visu rakstu par ieteicamajām ādas pārbaudēm pēc vasaras – gan pieaugušajiem, gan bērniem – lasi žurnāla “36,6ºC” augusta numurā vai tā elektroniskajā versijā!

Pievienot komentāru