Aicina uz Jelgavas pils 280 gadu jubilejai veltītu konferenci

2018. gada 14. jūnijā aprit 280 gadu kopš Jelgavas pils pamatakmeņa ielikšanas. Atzīmējot šo notikumu, 20. jūnijā tiek organizēta konference “Jelgavas pils – laikmeta spogulis”, lai pievērstu sabiedrības uzmanību lielākās baroka pērles Baltijas valstīs – Jelgavas pils – nozīmei Jelgavas un Latvijas vēsturē.

Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs. Baroka pērle ir kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, vēlāk Kurzemes guberņas administratīvais centrs, bet šodien – Latvijas Lauksaimniecības universitātes mājvieta -, ko projektējis Krievijas galma arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli. “Jelgavas pils ir mūsu pilsētas sirds, tai ir būtiska nozīme gan Jelgavas, gan Latvijas vēsturē. Savas pastāvēšanas vēsturē pils vairākkārt tikusi nopostīta, taču 2016. gadā tika uzsākti pēdējo desmitgažu vērienīgākie pils remontdarbi – pils siltināšana, ventilācijas izveide un fasāžu rekonstrukcija -, kas pils fasādi atgriezīs tās sākotnējā spozmē. Atskatoties uz pils vēsturisko attīstību, šogad atzīmēsim pils svētkus, organizējot konferenci,” stāsta Jelgavas pils muzeja vadītāja Ginta Linīte.

Jelgavas pils jubilejas pasākums sāksies plkst. 11.00 ar piemiņas plāksnes “Latvijas Republikas Pieminekļu valde 1926. gadā iekļauj Jelgavas pili aizsargājamo pieminekļu sarakstā” atklāšanu, kas ir kļuvusi par tradīciju, kuras laikā tiek akcentēti notikumi, kas saistīti ar ēkas vēsturi. Šī būs jau piektā piemiņas plāksne Jelgavas pils dienvidu vārtos.

Jelgavas pils jubileju plkst. 11.15 Jelgavas pils Sudraba zālē atklās LLU rektore Irina Pilvere. Konferencē piedalīsies un ar savām atziņām dalīsies Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, atklājot pils nozīmi Jelgavas un Latvijas vēsturē. Konferencē uzstāsies Rundāles pils direktors Imants Lancmanis un restauratore – vecmeistare Daira Līdaka, iepazīstinot ar Jelgavas pils interjeru līdz 1919. gadam un Kurzemes hercogu kapeņu sarkofāgu tekstīliju restaurāciju. Pasākumā referēs arī Rīgas Tehniskās universitātes arhitektūras profesors Jānis Krastiņš un lektore Dace Kalvāne, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras vadītājs un baroka orķestra Collegium Musicum Riga mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs. Savukārt par Jelgavas pils atjaunošanu pēc Otrā pasaules kara stāstīs Jelgavas pils muzeja vadītāja Ginta Linīte un SIA “Konvents” arhitekts Pēteris Blūms, iepazīstinot ar Jelgavas reprezentācijas telpu grupas interjera renovācijas projektu un tā īstenošanu 2017. – 2018. gadā. Konferences laikā pasākuma dalībnieki aicināti apmeklēt arī Jelgavas pils atjaunotās telpas.

Svētku turpinājumā viesus pārsteigs LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentu, mācībspēku un absolventu kopīgi ceptā Jelgavas pils 280 gadu jubilejas torte, kā arī būs tikšanās ar Jelgavas pils hercogu, saviesīgas sarunas un fotografēšanās. Savukārt konferences noslēgumā viesi aicināti baudīt Rīgas senās mūzikas centra koncertu “Kurzemes hercogistes galma komponistu mūzika” (soprāns – Ilze Grēvele, baroka orķestris – Collegium Musicum Riga, diriģents – Māris Kupčs). “Kurzemes hercogistes galma komponistu mūziku veido izcilāko Kurzemes hercogistes galma kapelmeistaru darbi, kuri dzīvojuši un darbojušies Jelgavā. Liela daļa no šiem skaņdarbiem ir sarakstīti Jelgavā un atskaņoti Jelgavas pilī. Diemžēl mūsdienu sabiedrībai ir pieejama tikai neliela informācija, tādēļ aicinām iepazīt Latvijas vēsturiskās teritorijas un konkrēti Jelgavas mūzikas vēsturi,” aicina Jelgavas pils muzeja vadītāja G. Linīte.

Jelgavas pils svētkus organizē LLU, bet koncertu finansiāli atbalsta Jelgavas pilsētas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Pievienot komentāru