Andreja Upīša muzejā skatāma izstāde “Kurzemnieču mantojums”

No 7.augusta līdz 1.septembrim Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38-4, izstādē “Kurzemnieču mantojums” varēs apskatīt rokdarbnieču Kitijas Švīgeres un Inas Valteres darbus, kā arī iepazīties ar literātes Maijas Laukmanes atziņām.

Andreja Upīša memoriālajā muzejā 11. augustā notiks arī Upīša sievai veltīts pasākums, tādējādi uzturot Upīšu ģimenei un muzejam nozīmīgu tradīciju – augusta vidū svinēt Olgas Upītes vārda dienu. Izstāde “Kurzemnieču mantojums” sasaucas ar sarīkojuma tēmu, jo Olga visu dzīvi bija ražīga rokdarbniece.

Viena no izstādē aplūkojamo darbu autorēm Kitija Švīgere kopš 2013. gada ir Kandavas novada Amatniecības centra vadītāja, pasniedz nodarbības tamborēšanā, adīšanā un citās rokdarbu tehnikās, bet vaļasbrīžos glezno un gatavo dažādus kulinārijas brīnumus. Kitija ir ceļā uz meistara diplomu Amatniecības kamerā. Par savu skolotāju viņa ir izvēlējusies prasmīgo rokdarbnieci Inu Valteri.

Ina Valtere 1975. gadā sāka darboties Talsu lietišķās mākslas studijā “Dzīpars”. Piedalījusies Amatniecības kameras atjaunošanā, izpildījusi amata zeļļa un meistara programmas, 1998. gadā ieguvusi Amatniecības kameras meistara kvalifikāciju. Kopš tā laika Ina apmācījusi daudzus jaunus meistarus un turpina to darīt. Vada vairākus rokdarbnieku kolektīvus un meistarklases. Darbojusies kā koordinatore Latvijas Lauku sieviešu apvienībā, bet 2006. gadā vadījusi cimdu adīšanas akciju Kurzemes zonā NATO samita viesu dāvanām.

Maija Laukmane ir viena no ražīgākajām mūsdienu Latvijas dzejniecēm un prozaiķēm, Kurzemes novada folkloras vācēja un sistematizētāja, kurzemniecisko tradīciju un lībiešu kultūrtelpas pētniece, Latvijas Rakstnieku savienības biedre kopš 2002. gada. Vairākkārt saņēmusi Lauku bibliotēku atbalsta biedrības „Lielo lasītāju balvu” kā lasītākā dzejniece Latvijā, apbalvota ar Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas konkursa „Zelta ābele 2012” lasītāju simpātiju.

Maija ir arī „Gada talsiniece 2007”, 2010. gadā saņēmusi Talsu novada goda nosaukumu „Gada kultūras lepnums”, kā arī apbalvojumus „Gada cilvēks” Talsos un “Gada cilvēks kultūrā 2017”. No 1991. gada līdz 2012. gada rudenim Maija Laukmane vadīja Talsu novada literātu apvienību, no 2002. līdz 2017. gadam – Talsu tautas nama jauniešu teātra studiju „Jandāls”.

Ieejas maksa: 2.00 €.

Vairāk informācijas – 67289767, [email protected].

Memoriālo muzeju apvienības rīkots publisks pasākums.

Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.

Vairāk informācijas: www.memorialiemuzeji.lv

Pievienot komentāru