Ārsts pastāstīja, ko jūs varat darīt, lai nesaslimtu ar gripu. Kā pārdzīvot gripas sezonu un neinficēties!

Dakteris Tudors Čuhodaru ir publicējis “5 vienkāršās patiesības”, kas palīdz novērst inficēšanos ar gripas vīrusu. Ja nevēlaties saslimt ar gripu, ievērojiet tos visus, raksta Stiri Actuale.

Kas ir jāzina par gripu.

1.Saslimt var jebkurš, neatkarīgi no vecuma, bet visvairāk saslimšanas riskam ir pakļauti bērni vecumā līdz 5 gadiem ( 20 000 hospitalizācijas gadā!).

2. Vīrusa nodošana no viena cilvēka uz otru pavisam viegli notiek pa gaisu (runa, klepus, šķaudīšana) vai arī saskares kontaktā ar elpošanas sekrētiem uz rokām vai arī netīrām ekstremitātēm.

3. Gripas slimnieks ir inficēts 24 – 48 stundas pirms simptomu parādīšanās un paliek bīstams 5 diennaktis.

4. Lielākā daļa cilvēku, kuri saslimuši ar gripu, atveseļojas dažu dienu laikā (vidēji 3 – 4 dienas), bet klepus var ilgt vēl 1 – 2 nedēļas.

5. Personas no riska grupa ir pakļautas nopietniem sarežģījumiem, piemēram, smaga pneimonija, astmas lēkmes, miokardīts, sirds nepietiekamība.

6. Gripas ārstēšana ir jāuzsāk nekavējoties. Tā ir efektīvāka, ja tiek uzsākta pirmajās 2 dienās pēc slimības sākšanās.

7. Izvairieties no pašārstēšanās. Jebkura ārstēšanās, ieskaitot vakcināciju, ir jāveic tikai pēc ģimenes ārstu vai speciālistu ieteikumiem.

8. Antibioterapija gripas gadījumā ir ne tikai nepiemērota, bet arī iespējams bīstama! Tas var novest pie izturīgu mikrobu rašanās, hronisku slimību saasināšanās vai daudzu citu nevēlamu blakusefektu parādīšanos.

9. Neatceliet vizīti pie ārsta, jo īpaši, ja esat riska grupā un, ja bērnam, kurš ir vecāks par 5 gadiem, nemazinās temperatūra (3 dienas), rinīts (iesnas ilgāk par 10 dienām), izdalījumi no acīm.

Kā sevi pasargāt? 5 vienkārši noteikumi:

Centieties pēc iespējas mazāk atrasties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, kur pastāv augsts risks kontaktēties ar inficētu cilvēku. Nekavējoties izolējiet slimnieku, ja viņam ir drudzis, klepus, izdalījumi no deguns, drebuļi.

Ievērojiet vispārējos un individuālos higiēnas noteikumus: izmantojiet kabatas lakatiņus, klepojot vai šķaudot lieciet roku priekšā mutei, neaizskariet seju ar netīrām rokām vai arī brauciena laikā transportā, katru dienu vēdiniet telpas.

Mazgājiet rokas ar ziepēm pēc iespējas biežāk, mazgāšanai jāilgst vismaz 20 sekundes. Īpaša uzmanība jāpievērš vietām starp pirkstiem. Pēc tam nosusiniet rokas ar papīra dvieli vai karstu gaisu.

Izvairieties no temperatūras svārstībām: nēsājiet piemērotu apģērbu, neejiet ārā no mājas, kad ir ļoti auksts, nedzeriet pārāk karstus vai aukstus dzērienus.

Ievērojiet pareizu diētu – ar augstu vitamīnu un minerālu saturu.

Šo padomu ievērošana palīdzēs jums maksimāli samazināt inficēšanās risku! Sargiet sevi un savus bērnus!

avots: lifter.world

Pievienot komentāru