Astoņu valstu pārstāvji ar kopīgu paziņojumu aicina turpināt komunistiskā režīma izdarīto noziegumu izmeklēšanu un stiprināt starptautisko sadarbību

Ceturtdien, 23.augustā, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs Tallinā piedalījās Eiropas Savienības dalībvalstu tieslietu ministru sanāksmē, kurā atbalstīja kopīgu paziņojumu, godinot komunistiskā režīma upuru piemiņu.

Paziņojumā tiek uzsvērts: “Šodien, 23.augustā, mēs godinām visu to sieviešu un vīriešu piemiņu, kas gāja bojā kā totalitārā režīma upuri. Mēs paužam dziļu cieņu tiem desmitiem tūkstošu eiropiešu starp mums, kuri pēc gariem gadiem ieslodzījuma nometnēs vai dzīves izsūtījumā bija spējīgi atgriezties dzimtenē un kuru tiesības tika atjaunotas tikai pēc komunistiskā režīma sabrukuma. Mēs izsakām cieņu tiem, kuri krita par upuriem totalitārā režīma politiskajām represijām. Mēs aicinām visas valdības atbalstīt šos cilvēkus un atzīt viņu apņēmību un drosmi”.

Kopīgo paziņojumu atbalsta Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Čehijas, Horvātijas, Polijas, Rumānijas un Ungārijas Tieslietu ministriju pārstāvji.

Totalitāro režīmu upuru piemiņas dienas ietvaros Dzintars Rasnačs kopā ar citu ES dalībvalstu ministriem piedalījās arī Komunisma upuru piemiņas memoriāla atklāšanā, godinot vairāk nekā 22 000 totalitāro režīmu upurus. Tieslietu ministrs piedalīsies arī staļinisma un nacisma upuru atceres dienai veltītā starptautiskā konferencē, lai apspriestu turpmāko ES dalībvalstu valstu sadarbību totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanā.

Ar kopīgā paziņojuma tekstu (angļu valodā) var iepazīties šeit.

Papildu informācija:

Kopš Eiropas Parlaments 2008.gadā pasludināja 23.augustu par staļinisma un nacisma upuru atceres dienu katru gadu dažādās ES dalībvalstīs notiek starptautiska mēroga pasākumi totalitāro režīmu upuru piemiņai.

Šogad 23.augustā totalitāro režīmu upuru piemiņai veltīto konferenci organizēja Igaunijas Tieslietu ministrija un Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūts.

Pievienot komentāru