Atklās Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) uzvarētājus

Šodien, 27.aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) svinīgajā ceremonijā, kas norisināsies RISEBA arhitektūras un mediju centrā “H2O 6”, paziņos tās ieguvējus.

Šogad nominācijas izvirzītas četrās kategorijās:

Labākais dzejas krājums – Daina Sirmā “Dievaines”; Anna Auziņa “Annas pūra govs”; Raibīs “Pistacejis”; Einārs Pelšs/Demon “Condom”.

Labākais prozas darbs – Inga Ābele “Duna”; Kristīne Ulberga “Tur”; Andra Manfelde “Virsnieku sievas”; Rihards Bargais “Plikie rukši”.

Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā – Daces Meieres tulkotais Italo Kalvīno „Neredzamās pilsētas”, Valdas Salmiņas tulkotā Narekas Grigora „Žēlabu grāmata”; Kārļa Vērdiņa atdzejotā Emīlijas Dikinsones bilingvālā dzejas izlase „Āboliņš un bite/One Clover & a Bee”; Dena Dimiņa tulkotais Sjouna „Skugabaldrs/ Ēnu lapsa”.

Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem – Rūta Briede, „Kaiju karalienes noslēpums”; Andra Manfelde, „Kurš no mums lidos?”; Pauls Bankovskis, „Kur pazuda saimnieks?”; Zane Zusta, „Ucipuci domā ārpus kastes”.

Ceremonijā LALIGABA sveiks abas jau izziņotās speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā ieguvējas: Gundegu Grīnumu par „Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni” (izdevējs “Mansards”) un Māru Gruduli par monogrāfiju „Latviešu dzejas sākotne 16. un 17. gadsimtā kultūrvēsturiskos kontekstos” (izdevējs LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts).

Tāpat tiks godināta LALIGABA 2018 mūža balvas ieguvēja literatūrvēsturniece Līvija Volkova (1931), kuras ieguldījums latviešu literatūras vēstures izpētē vispirms saistās ar Rūdolfa Blaumaņa personību un mantojumu, kā pētniecībai veltīts viss mūžs.

LALIGABA ekspertu komisijā šogad strādāja literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, dzejnieks un tulkotājs Edvīns Raups, LNB Bērnu literatūras centra un lasīšanas veicināšanas programmu vadītāja Silvija Tretjakova, rakstnieks Osvalds Zebris un dzejnieks Henriks Eliass Zēgners.

Plašāka informācija par nominantiem un viņu darbiem, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm pieejama vietnē www.laligaba.lv, LALIGABAs Facebook un Twitter sociālo tīklu kontos.

Par balvas norisi kopīgi rūpējas un to organizē: Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Balvu atbalsta: LR Kultūras ministrija un “Baltic International Bank”.

Partneri: grāmatnīcu tīkls „Jānis Roze”, grāmatnīcu tīkls „Zvaigzne ABC”, “Zikurāts”.

Pievienot komentāru