Austrālieši dalījās pieredzē, kā vienkārši un efektīvi tikt galā ar pilsētas atkritumiem

Vides piesārņojuma problēma šobrīd ir ļoti asa, un cīņai ar šo problēmu regulāri tiek izdalīti lieli līdzekļi. Bet, kā tas bieži notiek, dažkārt visefektīvākie risinājumi ir visvienkāršākie un, kas nav maznozīmīgi, vislētākie.

Tā, šogad uzmanības centrā nonāca pilsēta Kuinana, kur vienkārši un, iespējams, eleganti nolēma novērst ūdensteces piesārņojuma problēmu.

Kā Kuinanas pilsētas valdība atrisināja jautājumu par lietus kanalizācijas piesārņošanu.

Šajā Austrālijas pilsētā, kā arī daudz kur citur, pastāv lietus kanalizācijas piesārņojuma problēma: dažādi atkritumi (zari, pudeles, papīrs, bundžas, dažādas lietas no plastikāta) lietus laikā noskalojas ūdens noteces caurulēs un pēc tam, tie tiek iznesti lielās ūdenstilpēs – upēs un ezeros.

Vienkāršs risinājums.

  1. gada martā vietējās iestādes nolēma izmēģināt apturēt šo procesu, uzvelkot uz caurulēm speciālus plastmasas tīklus. Pēc ieceres, visiem lielajiem atkritumiem jāpaliek tīklos, netraucējot tecēt ūdenim. Viss process, no tīklu projektēšanas un to stiprināšanas, to izveidošanas līdz pat uzstādīšanai pilsētai izmaksāja 20 000 dolāru. Turklāt tīkli ir daudzkārt izmantojami, bet nepieciešamība pēc roku darba (līdz šim cilvēki ar rokām vāca atkritumus gar ūdenstilpju krastiem) tiek samazināta līdz minimumam.

Eksperiments bija veiksmīgs.

Četru mēnešu laikā divos šādos tīklos tika savākti 370 kg atkritumu. Pilsētas dienesti regulāri attīra visus “lomus”, paceļot piepildītos tīklus ar krāna palīdzību un uzstādot atpakaļ tukšos. Atkritumi tiek aizvesti uz šķirošanas centru, kur atdala zarus un lapas – tās sasmalcina un izmanto kā mulču, bet pārējo šķiro kā parastos atkritumus.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Pievienot komentāru