Būtiski mainīsies ģimenes valsts pabalsta izmaksa

No 2022. gada ģimenes valsts pabalsta apmērs būs atkarīgs no tā, par cik faktiski audzināmiem bērniem vecumā no viena gada līdz 20 gadu vecumam persona saņem ģimenes valsts pabalstu, informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA).

Līdz 31. decembrim pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, kurš pēc kārtas bērns ir piedzimis.

Kā skaidro VSAA, ar šo izmaiņu likumdevējs ir arī noteicis iespēju vienam no laulātajiem, pamatojoties uz otra laulātā labprātīgu piekrišanu, saņemt ģimenes valsts pabalstu par visiem kopīgi audzināmajiem bērniem, ne tikai par saviem bioloģiskajiem bērniem. Iespēja laulātajam saņemt pabalstu par visiem ģimenē kopīgi audzināmajiem bērniem ir būtiska, jo no tā atkarīgs kopējais pabalsta apmērs. Līdz šim pabalstu par sava laulātā bērnu, kurš nav abu kopīgs bērns, otrs laulātais saņemt nevarēja.

Lai šo iespēju izmantotu, laulātajam, kurš saņem ģimenes valsts pabalstu par savu bērnu, jāiesniedz iesniegums VSAA par labprātīgu atteikšanos no viņam piešķirtā pabalsta turpmākās saņemšanas, piekrītot, ka pabalstu turpmāk saņems otrs laulātais. Savukārt, laulātajam, kurš nav bērna vecāks, jāiesniedz iesniegums pabalsta piešķiršanai par šo bērnu. Svarīgs nosacījums, kā norāda VSAA, ir tieši laulības fakts – ja pāris dzīvo kopā nereģistrētā laulībā un audzina bērnus, kas nav abu kopīgie bērni, tad vienam no viņiem saņemt pabalstus par visiem

Šķir nākoši lapu un lasi turpinājumu

Pievienot komentāru