Četras kāzas un vienas bēres, kas ietekmēja prinča Harija dzīvi

Princis Harijs, tagadējais sestais pretendents uz britu troni, no patiešām neciešama tīņa ir pārtapis par modernu un tautā iemīļotu karaļnama pārstāvi. Kā viņam tas izdevās un ko ir nācies samaksāt par priviliģēto dzīvi nemitīgā starmešu gaismā?

19. maijā Harijs mīs gredzenus ar amerikāņu aktrisi Meganu Mārklu, tādēļ interese par princeses Diānas jaunākā dēla gaitām sit augstu vilni. Izrādās, publika mīl Vindzoru jauno paaudzi – Viljamu, Keitu un Hariju, kuri dara daudz, lai seno monarhiju padarītu modernāku un pievilcīgāku tautas acīs. Ne velti daļa britu pēc karalienes Elizabetes II tronī labprātāk redzētu Viljamu, nevis viņa tēvu – Velsas princi Čārlzu.

Īpašais raidījums “Harija stāsts: četras kāzas un..”, kas “National Geogrpahic” skatāms prinča kāzu dienā – 19.maijā, atklās karaliskās atvases dzīvi no neierasta skatu punkta. Pārliecinieties paši, lūk, kāzas un bēres, kurām bija liela nozīme prinča Harija dzīvē.

1981.gada 29.jūlijs – Velsas prinča Čārlza un Diānas Spenseres kāzas

Harijs ir Diānas otrs, jaunākais dēls, kas dzimis 1984.gada 15.septembrī. Starp citu, viņš nekad nav bijis rātns zēns, tā reiz dzeltenās preses fotogrāfiem parādīja mēli pēc iekāpšanas mašīnā. Princese daudz nodarbojās ar abiem dēliem, atklājot viņiem arī dzīvi “ārpus pils mūriem”. Taču Diānas un Čārlza laulība nebija laimīga, to pavadīja prinča senās simpātijas Kamillas Boulzas – Pārkeres ēna. 1992.gadā Čārlzs un Diāna sāka dzīvot atsevišķi līdz izšķīrās arī oficiāli. 1996.gada augstā šķiršanās tika pabeigta.

Sāpīgais vecāku laulības sabrukums un mātes traģiskā nāve nevarēja neietekmēt Hariju, īpaši tas izpaudās pusaudža gados, kad, šķiet, bija gan pārāk daudz alkohola, gan marihuānas, gan dažādu skandalozu izlēcienu.

1997.gada 6.spetembris – princeses Diānas bēres

Šķiet, tā varētu būt viena no nopietnākajām un nežēlīgākajām sēru fotogrāfijām: karalienes Elizabetes II vīrs, Edinburgas hercogs Filips, Diānas šķirtais vīrs, Velsas princis Čārlzs, viņas vecākais dēls – princis Viljams, Diānas brālis Čārlzs Spensers un jaunais princis Harijs noliektu galvu lēni soļo aiz autokatastrofā mirušās Diānas katafalka.

Harijs un Viljams atpūtās Balmorālas pilī (Skotija) kopā tēvu un karalieni Elizabeti II, kad pienāca ziņa par traģisko avāriju Parīzē. Kaut arī Čārlzs centās pasargāt dēlus, 12 gadus vecajam Harijam nebija viegli sērot visas pasaules acu priekšā.

“Mana māte bija tikko mirusi, un man bija jāiet garš ceļš aiz viņas zārka, ko uz ielām noskatījās tūkstošiem cilvēku un vēl miljoniem redzēja televīzijā. Es nedomāju, ka kaut vai vienam bērnam būtu jālūdz to darīt jebkuros apstākļos. Nedomāju, ka tas varētu notikt šodien,” Harijs pirms dažiem gadiem teica intervijā žurnālam “Newsweek”.

Drīz pēc bērēm Čārlzs lika dēliem sapakot somas un aizveda viņus uz Āfriku. Harijs no sirds iemīlēja Āfriku un vēlākajos gados tur pavadīja salīdzinoši daudz laika. “Te es jūtos pats vairāk nekā jebkur citur pasaulē,” pērn intervijā žurnālam “Town & Country” atzina princis.

2005.gada 9.aprīlis – Velsas prinča Čārlza un Kamillas Pārkeres – Boulzas kāzas

Princese Diāna Pārkeri – Boulzu uzskatīja par vienu no galvenajiem savas laulības neveiksmju cēloņiem un no sirds viņu ienīda. Pēc Diānas nāves Čārlzs un Kamilla aizvien biežāk sabiedrībā parādījās kopā, turklāt neskaidrās attiecības apgrūtināja karalisko pienākumu pildīšanu, tādēļ kāzas bija tikai laika jautājums. Pārim laimes vēlējumus sūtīja gan abi Čārlza dēli, gan arī karaliene Elizabete II un princis Filips.

“Kamilla nav ļaunā pamāte. Viņa ir padarījusi mūsu tēvu ļoti laimīgu,” presei atzina Harijs, kurš tajā pat gadā iestājās elitārajā Sandhērstas militārajā akadēmijā.

Kaut Elizabete II šķelmīgi smaidīja, sveicot jauno militārās akadēmijas absolventu, tomēr viņas raižu dēļ Harijs netika nosūtīts uz Irāku, kā sākotnēji bija plānots. Karaliene bažījās ne tikai par mazdēlu, bet arī par vietējiem iedzīvotājiem, kurus varētu lieki apdraudēt vērtīga mērķa atrašanās tuvumā.

Kapteinis Velss divas reizes piedalījās misijās Afganistānā. Pirmajā reizē pat tika noslēgts savdabīgs klusēšanas līgums ar britu medijiem, ka netiks atklāta karaliskās ģimenes locekļa atrašanās nemierīgajā Hīmendas provincē. Tiesa, informācija noplūda, un Harijam nācās steigšus atgriezties dzimtenē. Viņš bija patiesi vīlies, kad “Taliban” draudu dēļ nācās pārtraukt arī otro misiju.

2011.gada 29.aprīlis – prinča Viljama un Keitas Midltones kāzas

Iespējams, tieši brāļa laulības pamudināja Hariju beidzot pielikt punktu emocionālajam haosam un dzīves vētrām, kas viņu pavadīja visus divdesmit gadus pēc mātes nāves. 28 gadu vecumā pēc Viljama ieteikuma Harijs meklēja profesionālu palīdzību. Tagad viņš atzīst, ka pirmie divi gadi pēc katastrofas bijuši “totāls haoss”, bet nu esot “izvilcis galvu no smiltīm”, sācis ieklausīties cilvēkos un aizrāvies ar labdarību.

Nenoliedzami, militārā pieredze padarīja viņu par labāku cilvēku un mudināja uzsākt ļoti personisku misiju: atbalstīt ievainotus karavīrus un sievietes. 2014.gadā Harijs izveidoja “Invictus Games”, paraolimpiska stila sacensības bijušajiem karavīriem ar īpašām vajadzībām, kas jau kļuvušas par ikgadēju pasākumu.

2018.gada 18.maijs – prinča Harija un amerikāņu aktrises Meganas Mārklas kāzas

Kad Harijs 2015.gadā atvaļinājās no armijas, viņš vairs ne tuvu nebija “jautrais zēns”, kura prātu nodarbina izklaides. Prinča labākie draugi bija izveidojuši ģimenes, arī brālis Viljams bija laimīgi precējies. Runā, ka Harijs bieži uzkāpjot pie brāļa ģimenes un Keita viņu pabaro.

Harijs bija visnotaļ nobriedis nopietnām attiecībām, kad kādā aklajā randiņā iepazinās ar aktrisi Meganu Mārklu. Amerikānietē viņš ir atradis uzticamu līdzgaitnieci, ar kuru kopā var turpināt modernizēt monarhiju.

“Megana būs spēks. Viņa palīdzēs Harijam izprast un piepildīt karalisko lomu tā, kā iepriekš viņš nebūtu varējis darīt. Bija vērts gaidīt,” medijiem atklājis kāds anonīms avots no karaliskajām aprindām. Starp citu, medusmēnesi jaunais pāris pavadīs Botsvānā, kur notika arī viens no pirmajiem abu romantiskajiem ceļojumiem.

Nepalaid garām sirsnīgo dokumentālo raidījumu “Harija stāsts: četras kāzas un…”, kas “National Geographic” skatāms sestdien, 19.maijā plkst. 18:50.

“National Geographic” (NG) ir pieejams 440 miljoniem mājsaimniecību 171 pasaules valstī 45 valodās. NG kopā ar “Nat Geo WILD”, “Nat Geo People” un “Nat Geo MUNDO” veido kanālu grupu “The National Geographic” – tie ir daļa no “National Geographic Partners”, kas ir kopuzņēmums starp “21st Century Fox” un “National Geographic Society”. Sociālās saziņas vietnē “Facebook” vien NG ir vairāk nekā 55 miljoni sociālo mediju fanu. Latvijā NG ar subtitriem latviešu un krievu valodā ir pieejams “Lattelecom”, “Baltcom”, “Izzi”, “Livas”, “Latnet TV”, “SkaTVis” un “Mits LV” digitālās televīzijas abonentiem.

COMMENTS

Pievienot komentāru