Durbē ar viesizrādi atgriežas Latvijas Nacionālais teātris

Turpinoties pasākumu sērijai “Zemlika nāk…”, 19. augustā ar viesizrādi “Melot(?)!” Durbē atgriezīsies Latvijas Nacionālais teātris.

Ko aktieris dara, kad viņš vai viņa spēlē uz skatuves? Ko nozīmē – “spēlēt”? Vai aktieris pārnes reālās dzīves izpausmes skatuves varoņu emocijās, vai tā tomēr ir kaut kāda “cita dzīve”? Vai un kā aktieris melo? Tie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem aktieris Kaspars Zvīgulis mēģina publiski atbildēt, par pamatu izmantojot 1778. gadā uzrakstīto franču filozofa un mākslas teorētiķa Deni Didro darbu “Paradokss par aktieri”. Izrādās, 250 gadu veci aktierus un teātri mīloša autora teksti mums uzdod tos pašus mūsdienu jautājumus. Vai “spēlēt” ir “Melot” (?)!

Pētera Krilova iestudētā Kaspara Zvīguļa monoizrādē aktieris atstāsta sapni, kurā redzējis sevi mirušu un kāda būtne viņam pavēstījusi, ka viņam nav cerību tikt debesīs, jo viņš kā aktieris visu mūžu melojis. Intervijā Latvijas Radio aktieris uzsvēris, ka šis nav Didro teksts, bet paša tiešām piedzīvotais, uzreiz gan pieļaujot, ka skatītāji tam gan var neticēt, jo viņi taču atrodas teātrī. No Didro puses izrādē izskan ne viens vien apgalvojums, kas tiem, kuri aktiera profesiju pacēluši uz pjedestāla, varētu šķist pārāk piezemēts, piemēram, ka būt par aktieri cilvēku virza nabadzība, izvirtība un izglītības trūkums. Minētajā intervijā Baibai Kušķei K. Zvīgulis sliecies tam drīzāk piekrist:

“Tas savā ziņā ļoti labi saskan. Izglītība mums ir sūdīga. Bagāti latviešu aktieri… Nu, kur viņi ir? Un izvirtība – tas ir pats par sevi. Tāda tā profesija ir. Jautājums – kas ir tas, ko tu dari uz skatuves, piemēram, saistībā ar to pašu izvirtību? Un kas ir tas, ko tu patiesībā par to domā? To neviens cits jau neuzzina.”

“Melot(?)!” būs otrā no šī gada laikā Durbē gaidāmajām Latvijas valsts un nevalstisko teātru viesizrādēm (pirms tās, jau 2. jūnijā, viesizrāžu ciklu atklās Ģertrūdes ielas teātra “Neiekostais elkonis”). Latvijas Nacionālā teātra viesošanās Durbē vasaras nogalē nu jau uzskatāma par tradīciju, jo šis būs trešais augusts, kad Durbes kultūras namā skatāma kāda no teātra izrādēm. Turklāt, Durbe joprojām ir vienīgā vieta Dienvidkurzemē, kurp Nacionālais teātris labprāt dodas.

Biļetes uz Latvijas Nacionālā teātra viesizrādi “Melot(?)!” Durbes kultūras namā 19. augustā plkst. 17:00 no 24. maija plkst. 12:00 nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. Pirmo 20 biļešu cena – 8.00 EUR. Tuvojoties izrādei, biļešu cena pieaugs. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu.

Izrādes pieteikuma video:

Viesizrāde iespējama ar tā apmeklētāju, Valsts kultūrkapitāla fonda un Durbes novada pašvaldības atbalstu.

Pievienot komentāru