Eiropas latviešu organizācijas Vīnē vienosies par prioritātēm saiknes uzturēšanai ar Latviju

Šajā nedēļas nogalē ikgadējā Eiropas Latviešu apvienības (ELA) kopsapulcē Vīnē tiksies latviešu diasporas organizāciju pārstāvji, lai stiprinātu savstarpējo sadarbību un nospraustu prioritātes iesaistei Latvijas izaugsmē.

Papildus tradicionāli nozīmīgajiem latviskās identitātes, izglītības un kultūras jautājumiem diasporas pārstāvji apspriedīs paveikto un jaunas iniciatīvas ekonomiskās sadarbības, pilsoniskās līdzdalības, jaunatnes un mediju jomās. Pirmo reizi tiks rosināta ciešāka sadarbība “līdzesības” jeb labdarības un garīguma jomā un vides aizsardzības un sporta lietās diasporā.

ELA prezidija priekšsēdis Kristaps Grasis stāsta: “Pagājušais gads atkal ELA darbā ir bijis ļoti dinamisks – gan aktīvi kopdarbojoties latviskās izglītības laukā un sākot lielu Simtgades kultūras svētku ciklu Eiropā, gan noturot pirmo Eiropas Latviešu kongresu un nu strādājot pie jauna Diasporas likuma projekta. Tagad ir svarīgi atskatīties uz paveikto un kopā ar biedriem, kas ir mūsu darba stūrakmens un virzītājs, izvirzīt lielos uzdevumus nākamajam darba cēlienam.” Pateicoties Latviešu biedrības Austrijā un Latvijas vēstniecības Austrijā viesmīlībai, sapulce notiks Vīnē. ELA biedriem no Rietumeiropas un Ziemeļeiropas pievienosies arī jaunākā biedru organizācija – pieredzes bagātā Gruzijas Latviešu biedrība “Ave Sol”. Šogad ELA saņēmusi jau vairākus dalības pieteikumus no ieinteresētām organizācijām, kas vēlētos pievienoties ELA 24 biedriem, kas šobrīd darbojas 19 Eiropas valstīs.

Lai stiprinātu sadarbību ar Latviju, ELA kopsapulcē aicinājusi piedalīties arī Latvijas partnerus. Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica stāstīs par aktualitātēm diasporas pārvaldības jomā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts – par remigrācijas reģionālo koordinatoru pilotprojektu, un Latvijas valsts Simtgades biroja vadītāja Linda Pavļuta – par Simtgades aktivitātēm Latvijā un pasaulē. Piedalīsies arī Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latviešu valodas aģentūras, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvji. No nevalstiskā sektora diasporas diskusijas papildinās portāla manabalss.lv, Latviešu evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas (LELBāL), Latvijas Sporta Veterānu-Senioru savienības un biedrības “SportLat” pārstāvji.

Ņemot vērā Saeimas vēlēšanu tuvošanos, 23. martā pirms kopsapulces notiks publisks seminārs “Ceļā uz 2018. gada Saeimas vēlēšanām”. Tajā par sagatavošanās darbiem stāstīs Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. “Šīs vēlēšanas noteiks to virzienu, kādu Latvija ieņems, sperot pirmos soļus savā otrajā Simtgadē, – Eiropai un pasaulei nozīmīgā pārmaiņu laikā. Līdz ar to ir būtiski, lai arī ārvalstīs dzīvojošie Latvijas pilsoņi aktīvi piedalītos Saeimas vēlēšanās, un nodrošināt balsošanai iespējami ērtākus apstākļus,” semināra priekšvakarā uzsver ELA vicepriekšsēde Elīna Pinto.

Priecāsimies, ja ar Jūsu medija palīdzību varēsim dot šo informāciju tālāk Latvijā un Latvijas piederīgajiem visā pasaulē!

Pievienot komentāru