Ērču sezona sākusies! Lūk, kā sevi aizsargāt. Laika apstākļu dēļ ērces būs daudz!

Pārbaudi ādu.

Pat ja tu ievēro visus padomus, kas saistīti ar ērcēm, rūpīgi pārbaudi savu ādu, pēc tam, kad esi bijis dabā. „Ērces ir tik mazas, ka cilvēki dažreiz sajauc viņus ar dzimumzīmēm,” brīdina ārsti.

Ej dušā.

Drīz pēc tam, kad esat bijis ārā, dodies uz dušu. Duša nākamo divu stundu laikā samazina ērču koduma risku. Atceries, ka ērce piesūcas ķermenim apmēram divu stundu laikā.

Nedomā, ka ērces slēpjas tikai mežā.

Ērces ir vairāk nekā tikai neērtības tūristiem un āra entuziastiem. Tās var atrast arī pilsētas parkos un pagalmos. Ērces var viegli pieķerties putniem, pelēm un citiem dzīvniekiem, un pēc tam pārlēkt uz cilvēkiem, kamēr baudi svētdienas pikniku.

Ja ērce piesūkusies: kā to izņemt

Ja piesūkusies ērce, ieteicams to neaiztikt un sazināties ar neatliekamās palīdzības dienestu. Tur viņa tiks izvilkta un nekavējoties nosūtīta uz laboratoriju analīzēm. Ja tas nav iespējams, rūpīgi izvelc to ar pinceti, pavedienu vai īpašu āķi, ko pārdod aptiekā. Apstrādā koduma vietu ar alkoholu.

Ja esi ērču upuris, uzmanīgi seko līdzi savam stāvoklim. Laima slimības sākums ir līdzīgs kā saaukstēšanās vai gripa. Ir vērts uztraukties, ja limfmezgli ir palielinājušies pēc ērču koduma, parādās sāpes locītavās, muskuļos vai pat ķermeņa temperatūra ir nedaudz palielinājusies.

Lielākajai daļa inficēto cilvēku ērču koduma vietā (2-4 dienas, dažreiz 2 mēnešus, bet biežāk – 12-14 dienas pēc koduma) ir sarkanā plankuma, kas palielinās un var sasniegt 20-30 cm vai lielāku diametru. Ja ir sarkans plankums, nekavējoties sazinieties ar infekcijas slimību ārstu.

Bet vai tev piesūkusies ērce?

avots: delish.com

Pievienot komentāru