Erl Grey – kas nedrīkst dzert šo tēju

Erl Grey tējas garšas īpašības ir atzīmētas ar daudzām godalgām un prēmijām, bet tās sastāvs praktiski nav mainījies gandrīz 200 gadus.

Šī cēlā  dzēriena īpašība ir izcilas augstas kvalitātes fermentētas melnās tējas lapas savienojumā ar ēterisko eļļu, kas iegūta no citrusaugļa – bergamotes mizas savienojuma. Šis  unikālais hibrīds iegūts Āzijas pomerances un citrona sakrustošanas rezultātā.

Tieši bergamonta ēteriskās īpašības, savienojumā ar tanīniem un melnās tējas fermentiem, piedod tējai Erl Grey ne tikai izsmalcinātu garšu, bet arī citas vērtīgas lietas. Dzēriena lietošana uzlabo centrālās nervu sistēmas darbību, attīra aknas, normalizē asinsspiedienu, uzlabo koncentrēšanās spējas un atmiņu.

Tiesa, apjomīgie pētījumi, kas tika veikti pēc Pasaules veselības aizsardzības organizācijas pasūtījuma – In vitro antibacterial activity of some plant essential oils, Mitscher LA, Drake S, Gollapudi SR, Okwute SK: A modern look at folkloric use of anti-infective agents parādīja, ka ne viss ir tik vienkārši. Dažos gadījumos tēja Erl Grey ir ne tikai nevēlama, bet pat kaitīga un tādēļ – ir kontrindicēta.

Pirmajā izslēdzamo grupā – cilvēki , kuriem ir kuņģa – zarnu trakta saslimšanas, kas saistītas ar nepietiekamu fermentu daudzumu un mikrofloras disbalansu. Pētījumi pierādījuši, ka melnās tējas fermentu savienojumam ar bergamonta eļļu ir tikpat spēcīgas antibakteriālās īpašības kā antibiotikām. Blakus tam, ka šis dzēriens cīnās ar patogēnu floru, tā sastāvā esošais antibakteriālais komplekss iznīcina arī pareizo mikrofloru. Bet tiem, kuriem jau bez Earl Grey ir problēmas, lietot šo tēju nav ieteicams, jo tas var novest pie nopietnām problēmām, pat līdz kolikām –  stiprām graizēm vēdera dobuma orgānos.

Tāpat par bīstamu šis dzēriens tika atzīts grūtniecēm, īpaši pirmajā grūtniecības trimestrī. Spēcīgi tonizējošā bergamonta eļļas iedarbība, pastiprināta ar tanīnu, var izprovocēt gan spontāno abortu, gan grūtniecības pārtraukšanos agrā stadijā, gan priekšlaicīgas dzemdības. Turklāt bergamotes ēteriskā eļļa var iekļūt placentā, jo tā satur īpašas vielas, un negatīvi ietekmēt augli, kā arī radīt negatīvas izmaiņas mātes-placentas-augļa sistēmā, kas negatīvi ietekmē dzemdes asins plūsmu.

1999.gadā Price & Price publicēja novērošanas datus, saskaņā ar kuriem citrusaugļu ēteriskās vielas maziem bērniem var izraisīt pat elpošanas apstāšanos. Tas ir aktuāli zīdaiņiem , kuriem vēl nav gadiņš un kuriem ir G6PD deficīts. Bergamonts kā citrusaugs arī ir iekļauts šajā grupā. Sakarā ar šiem datiem, pediatri neiesaka lietot šo tēju barojošajām mātēm, kā arī lietot uzturā jaunākā vecuma grupas bērniem, īpaši tiem, kuriem ir iepriekš minētās problēmas.

avots: umnaja.ru

Pievienot komentāru