ESTONISHING !Igaunijas laikmetīgo rotu mākslinieku grupas izstāde MIGLA / UDUJUTT

ESTONISHING! Igaunijas laikmetīgo rotu mākslinieku grupas izstāde MIGLA no 29. marta līdz 19. aprīlim Mākslas galerijā PUTTI(www.putti.lv), Peitavas iela5, Vecrīga.

Mākslas galerijā PUTTI no 29. marta līdz 19. aprīlim notiek ESTONISHING!

Igaunijas laikmetīgo rotu mākslinieku grupas izstāde MIGLABlīva migla samazina redzamību, bet stiprina skaistumu. Tā nedroši mūs brīdina, taču atver jaunas perspektīvas. Migla ir gaistoša, taču tverama. Tā ļauj mums sajust gaisīgumu un dod mums vietu atelpai. Pelēko toņu vertikāles radīs laikmetīgo rotu mākslinieku grupa no Igaunijas, kuri veidos miglas sarunas mākslas galerijā PUTTI.ESTONISHING! 13Igauņu mākslinieki ar vienotu nacionālās identitātes fonu, tautas tradīcijām, vēsturi -bet tik dažādi -katrs ar savu īpašu identitāti un raksturu. Viņi ir kā metafora, kas apvieno izteiktus individuālistus –katru ar savu rokrakstu. Un vienīgais viņu īstenais kopsaucējs ir ambīcija -izmantot rotas kā atslēgu katra paša iztēles pasaulei. Tanels Vēnre (Tanel Venre): “Mūsu daiļamatmeistaru kultūra sakņojas mežā. Tas šķiet vienkārši un tieši šajā apstāklī ir maģija.

Kokainā un arhaiskā stila tīrība ir visu abstrakciju pamatā. Te nav vajadzības pēc trokšņa, čuksti ir pietiekami skaļi.” Igauņu valoda, iespējams ir vienīgā valoda pasaulē kurā rotaslietai un sirsnībai ir viens vārds -EHE.

Ievērojamais Brazīlijas galerists Tomass Kons (Thomas Cohn),kurš pārstāvēja galeriju Galeria Thomas Cohn no San Paolo, kā spožs meteors ieradās Tallinā, lai igauņu laikmetīgo rotu ieraudzītu, iepazītu, iemīlētu un aizvestu uz Brazīliju.Galeria Thomas Cohn piedalījās starptautiskajā laikmetīgo mākslas rotu izstādē Schmuck 2016, Minhenē, kur pirmo reizi tika demonstrēta rotu izstāde ar nosaukumu ESTONISHING! Uz jautājumu par izstādes nosaukumu -izstādes kurators Tanels Vēnre atbild: “Mums bija vairākas versijas, bet Tomass nāca klajā ar ESTONISHING! Tas likās vispiemērotākais, jo uzreiz saprotams, ka dalībnieki nāk no Igaunijas un nepareizi uzrakstīts vārds instinktīvi pievērš uzmanību.”Grupas ideoloģiskais fundaments ir divas spilgtas personības igauņu mākslā -rotu dizainā, Igaunijas Mākslas akadēmijas rotu nodaļas profesore,starptautiski atzīta igauņu rotu māksliniece Kadri Malke (Kadri Malk) un galvenais komunikācjas meistarsIgaunijas Mākslas akadēmijas Dizaina fakultātes profesors, fotogrāfs, lektors, daudzu starptautisku izstāžu dalībnieks Tanels Vēnre ( Tanel Veenre).

Katrs izstādē pārstāvētais mākslinieks ir individuāls. Savā starpā mākslinieki vienlaicīgi ir gan vienoti, gan atšķirīgi. Pēc rotām spriežot ir sajūta, ka konkrēto mākslinieku uzmanība, veidojot rotas, ir vērsta uz spirituālām kvalitātēm.Izstādes darbiempiemīt introvertums, varbūt pat mazliet tumšs noskaņojums, kas raksturīgs ziemeļniekiem -tāpat kā iedziļināšanās detaļās.Cilvēki runā par garīgiem centieniem, vēlmi līdzdarboties ārpus fiziskās realitātes. Spēja radīt troksni un pārpalikumu, saglabājot skaidru virsmu. Dabas tuvums, pirkstu nospiedumu jutīgums, un, pat, ja ausis tiek atstātas ārpus redzesloka–no tā nevar izbēgt.Laikmetīgā rota ilustrē burvju sajūtu un vilinājumu. Daba -kā kults -tiek iestrādāta laikmetīgajās rotās. Var droši teikt, ka šodienas igauņu rotu mākslinieki ir laikmetīgās rotu mākslas platformas pamats, kas jau ir piesaistījuši pasaules uzmanību. Protams, ka eksistē formāts un konteksts, no kura nav iespējams aizbēgt, bet mākslinieks ir tieši tas, kurš rada ne tikai lietas, bet arī telpu komunikācijai starp lietu un cilvēku.Izstādei ir speciāli sagatavots fantastisks katalogs.

Izstādē piedalās: Sofia Hallika (Sofia Hallik), Nilss Hints (Nils Hint), Pireta Hirva (Piret Hirv), Jūlija Marija Kīnnapa (Julia Maria Künnap), Kristīna Lauritsa (Kristiina Laurits), Kadri Malke (Kadri Mälk), Eve Margusa-Villemsa (Eve Margus -Villems), Mārja Nīnemāgi (Maarja Niinemägi), Villu Plinks (Villu Plink), Darja Popolitova (Darja Popolitova), Ketli Tītsare (Ketli Tiitsar), Marija Valdma(MariaValdma), Tanels Vēnre (Tanel Veenre)Izstādes Kuratori: Tomass Kons (Thomas Cohn) (1934-2018 );Tanels Vēnre (Tanel Veenre)

Kataloga redakcija: Jūlija Marija Kīnnapa (Julia Maria Künnap); Tanels Vēnre (Tanel Veenre)Atbalstītāji: Igaunijas Kultūras Fonds, Igaunijas Kultūras MinistrijaVisus galerijā izstādītos darbus var iegādāties.Mākslas galerija Puttidarbojas Rīgā kopš 2000. gada.

Galerija sākotnēji tika dibināta ar mērķi popularizēt latviešu rotu mākslinieku sniegumu. Ar laikutā savu darbību paplašināja un galerijas autoru loku papildināja ar izciliem ārzemju rotu māksliniekiem. Galerijas mākslinieki strādā atšķirīgās autortehnikās, veidojot unikālas rotas, kas pārstāv gan laikmetīgo, gan konceptuālo rotu virzienu.Papildus informācija par izstādēm un galeriju: www.putti.lv vai Zane [email protected]

Pievienot komentāru