Ģenētiķe uzskata, ka 5 gadu laikā mēs visi ēdīsim ģenētiski rediģētu pārtiku. Tas atrisinās daudzas problēmas

Dženifera Dudna, viena no CRISPR gēnu rediģēšanas tehnoloģijas izgudrotājām, ir pārliecināta, ka pirmais plašais šī rīka pielietojums nebūs slimību ārstēšana vai bērnu radīšana “pēc pasūtījuma”.

„Es domāju, ka nākamajos piecos gados CRISPR ietekme uz cilvēka dzīvi būs visnozīmīgākā lauksaimniecības nozarē,” saka Dudna.

Kultūras, kas apstrādātas ar CRISPR tehnoloģiju, var atrisināt daudzas problēmas – sākot ar badu, beidzot ar aptaukošanu.

Tūlīt jāatzīmē, ka ģenētiski rediģētie produkti nav tādi paši kā skandalozi zināmie ģenētiski modificētie organismi (ĢMO).

Ģenētiskā modifikācija ietver dažu organismu gēnu pārstādīšanu citiem: piemēram, sojas pupu sēklām pievieno pesticīdu rezistentu baktēriju DNS. Gēnu rediģēšana ir organisma genoma izmaiņu ieviešana, kas var rasties dabiskās mutācijas laikā.

Šī atšķirība ir tik būtiska, ka 2018. gada martā ASV Lauksaimniecības ministrija paziņoja, ka gēnu rediģētus produktus nereaģē īpašā veidā. Tajā pašā laikā ĢMO reglamentē daudzi tiesību akti.

Zinātnieki jau izmanto CRISPR, lai piešķirtu produktiem vēlamās īpašības: rediģētie tomāti ražo lielāku ražu, sēnes uzglabāšanas laikā nesamazinās, un sojas pupiņās netiek veidoti trans-tauki.

Šie ir tikai trīs piemēri, kas parāda milzīgo CRISPR potenciālu. Jaunās tehnoloģijas varēs sniegt mums vairāk produktu, kas tiek glabāti ilgāk un sniegs lielāku labumu veselībai – un, ja Dudnai ir taisnība, ļoti drīz mēs tos redzēsim uz mūsu šķīvjiem.

Un ko tu par šo domā?

avots: wikipedia.org

Pievienot komentāru