Ģenētiski modificētās vistas dēs olas, kurās būs zāles pret vēzi un artrītu! Ģenētiķi jau strādā… Tiesa, omleti no tām nesataisīsi

Ģenētiski modificētais mājputns dēs olas, kas kļūs par galveno līdzekli cīņā pret dažu vēžu tipiem, artrītu un citām slimībām.

Šādu “zāļu”ražošana, pēc speciālistu domām, izmaksās simtreiz lētāk, bet gatavais produkts – 10 reizes lētāk par zālēm.

Pašlaik pretvēža dējējvistas rūpīgi tiek audzētas komfortablos apstākļos, paziņojusi doktore Lisa Herrona no Edinburgas universitātes. Viss, kas no viņām tiek prasīts – dēt dziedējošās olas:

“Tās dzīvo plašās telpās. Par  viņām rūpējas kvalificēti speciālisti. Viņas dzīvo diezgan komfortablu dzīvi.

Vista domā, ka izdēj parastu olu. Tas nekādi neietekmē viņas veselību. Viņa vienkārši kladzina un dēj olas, kā parasti.”

Agrāk zinātnieki stāstīja, ka ģenētiski modificētās kazas, trušus un vistas var izmantot, lai ražotu ogļhidrātu terapijas preparātus uz viņu piena un olu bāzes.

Zinātnieki skaidro, ka daudzas saslimšanas ir saistītas ar nepietiekamu daudzumu ķīmisku vielu vai olbaltuma organismā. Šādas slimības var kontrolēt ar zāļu palīdzību, kuru sastāvā ir iztrūkstošais olbaltums. Tās sintētiski ražo farmācijas kompānijas, taču to ražošana izmaksā dārgi.

Doktore Herrona un viņas kolēģi šo procesu ir padarījuši lētāku. Ar biotehnoloģiju palīdzību, viņi cāļa DNK daļā, kas atbild par olbaltuma producēšanu vistas olās, ielika cilvēka gēnu, kas producē olbaltumu.

Šo olu pētījumi parādīja, ka tājās ir  daudz lielāks olbaltuma saturs.

Pētnieku komanda koncentrējās uz diviem no tiem, kas nepieciešami imūnajai sistēmai. Tie ir IFNalpha2a, kam piemīt spēcīga pretvīrusu un pretvēža iedarbība un makrogrāfs – CSF, kas atbild par bojāto audu atjaunošanos.

Lai radītu preparātu pietiek ar trim olām. Ņemot vērā to, ka vista gada laikā var izdēt līdz 300 olām, pētnieki paredz neierobežotas iespējas zāļu ražošanai.

Pētnieki apgalvo, ka atdalīt olbaltumu no olas var diezgan vienkārša attīrīšanas sistēma. Tāpēc, bioloģiski ražots augstas kvalitātes olbaltums ir tikpat efektīvs kā mākslīgais analogs, ko ražo šodien.

Šī preparāta izstrāde var ilgt 10-20 gadus. Zinātnieki cer to izmantot arī imūnsistēmas uzlabošanai lauksaimniecības dzīvniekiem kā alternatīvu antibiotikām, kā arī aknu un nieru atjaunošanai.

Pēc zinātnieku teiktā, jaunais produkts ir efektīvāks, drošāks un rentablāks nekā esošie preparāti. Lielākā ekonomija saistīta ar to, ka vistas kūts celtniecība un ekspluatācija ir daudz lētāka par rūpnīcas telpu izbūvi.

Ko teiksiet! Negaidīts risinājums?

avots: lifter.com.ua

Pievienot komentāru