Ģeniāls noslēpums vislabākajam kartupeļu biezenim jūsu dzīvē. No šī brīža gatavosiet to tikai tā!

Vai jūs protat pagatavot kartupeļu biezeni,  jautā Food & Wine? Ir atsevišķi noslēpumi, kas padara biezeni aromātisku, gaisīgu un pufīgu, un viss sākas no vārīšanas brīža!

Pirmā garšīga kartupeļu biezeņa viltība – tas ir jāvāra sālītā pienā!

Kartupeļiem piemīt sūkļveida konsistence. Viņi lieliski uzsūc visādus šķidrumus, tāpēc arī tik labi uzsilst. Bet, kad jūs kartupeļus vārāt ūdenī, šķidrums, ko tas uzsūc ir tikai ūdens, kas var biezeni padarīt mazāk aromātisku.

Vārīšanās laikā sālītā pienā kartupeļi uzsūc krēmīgo garšu un izmantotās piedevas, kas padara biezeni aromātiskāku. Turklāt, tas savu cieti atstāj pienā, to dabiskā ceļā sabiezinot. Pēc tam vienkārši vajadzēs pievienot sviestu, un ideāls kartupeļu biezenis gatavs!

Mīksts sviests istabas temperatūrā biezenim ir labāks par izkausētu, jo tas labāk kartupeļus emulgēs, nepadarot biezeni treknu.

Kā pagatavot ideālu kartupeļu biezeni

Process ir ļoti vienkāršs: ņemiet divas dažādas kartupeļu šķirnes, notīriet, sagrieziet kartupeļus četrās daļās un lieciet lielā katliņā ar platu apakšu. Tas nozīmē, ka jums būs nepieciešams mazāks piena daudzums. Dāsni apberiet kartupeļus ar sāli, it kā jūs sālītu gaļu. Uzlejiet pietiekošu daudzumu piena, pilnpienu vai ar 2 % tauku saturu, lai tas pārklātu kartupeļus, un lieciet katliņu uz vidēji lielas uguns.

Pienu uzvāriet, pēc tam saamaziniet uguni līdz vidējai, un vāriet, bieži apmaisot, līdz laikam, kad  kartupeļi kļūst mīksti un ar dakšiņu viegli saspaidāmi. Nokāsiet, saglabājot karsto pienu, pēc tam ar kartupeļu spiedi samīciet kartupeļus un pēc saviem ieskatiem pievienojiet pienu, ja uzskatāt, ka tas ir nepieciešams.

Papildus ieguvums ir tāds, ka piens ar kartupeļu cieti ir lielisks pamats krējuma zupām. Vienkārši pievienojiet tam dārzeņus, kuri jums garšo, sākot ar burkāniem līdz pat kartupeļiem, sīpolus, puravus, un vāriet, līdz dārzeņi kļūst mīksti, un pēc tam pievienojiet garšvielas pēc savas izvēles.

Skābais krējums, saldais krējums, maskarpone un kausētais siers – šie visi ir lieliski veidi, lai uzlabotu tekstūru un garšu bez šķidruma, novērst ūdeņainīgumu un nedaudz pievienot lielisku smaržu. Noderēs zaļie lociņi, kas uzbērtu pa virsu kartupeļu biezenim.

Kartupeļu biezeni var pagatavot divas stundas pirms pasākuma (pusdienām) un turēt to slēgtā katliņā uz plīts vai arī cepeškrāsnī ar tīru lina dvielīti zem vāka, lai novērstu kondensāta uzkrāšanos uz virsmas.

Padomi:

  1. Kartupeļus aplejiet ar aukstu pienu: tas garantē, ka kartupeļu pagatavosies vienmērīgi. Pretējā gadījumā, ja apliesiet tos ar karstu vai vārošu šķidrumu, kartupeļi no ārpuses gatavosies ātrāk un būs mīksti, bet iekšpuses vēl joprojām būs cietas un kraukšķīgas.
  2. Uzkarsējiet sviestu un saldo krējumu: tas var šķist lieki, bet tas ir tā vērts. Silts piens un saldais krējums samaisīsies ar siltajiem kartupeļiem, un padarīs tos vēl mīkstākus un maigākus.

Šī recepte noteikti kļūs par jūsu iecienītāko! Pamēģiniet!

avots: foodandwine.com

Pievienot komentāru