Ģimenes atpūta Igaunijas dienvidrietumos: ko darīt, lai visi būtu apmierināti

Igaunija ir brīnišķīgs virziens ģimenes ceļojumam. Tur ir vienkārši nokļūt, taču ir neskaitāmas iespējas aizraujošai atpūtai kopā ar bērniem. Par ceļojumu kopā ar mazo stāsta blogeri un sociālo tīklu entuziasti Viesturs Kančs un Agija Kola – Kanča.

Dodoties uz Tartu kopā ar divgadīgo dēlēnu, tika ņemtas vērā viņa intereses (atceroties par vecumu – divi gadi), kā arī izmantojām iespēju pabūt vietās, kuras sapņojām apskatīt paši. Domājot transportu, viņi izvēlējās nevis vilcienu vai autobusu, bet gan mašīnu – komforta un ekonomiskuma dēļ. Turklāt, tikai pateicoties auto, divu dienu laikā bija iespējams apmeklēt tik daudz brīnišķīgu vietu.

Vispirms mēs vēlējāmies apmeklēt zinātnes centru “Aaha”, kas atrodas pilsētas sirdī, bet, ieklausoties padomos, sapratām, ka tas nav īpaši piemērots divgadniekam. Tādēļ devāmies uz citu vietu, kas atrodas pilsētas ziemeļu pusē.

Ledus laikmeta centrs

Tas ir tematiskais parks visai ģimenei – vieta, kur vienā mājā izklaidējošā formā var izzināt Visuma vēsturi un arī nākotni. Te var apskatīt aizvēsturiskus dzīvniekus dabiskā lielumā, izpētīt, kā attīstījās daba gan pasaulē kopumā, gan Igaunijā. Šī ir aizraujoša brīvā laika pavadīšanas vieta Tartu apriņķī, kuru var apmeklēt kopā ar ģimeni, bērniem vai veselu grupu, jo atklāšanas un darbošanās prieku izjutīs ikviena vecuma cilvēki.

Agija: “Ledus laikmeta centrā bija viss: milzīgs mamuts un vēl ļoti daudz citu dzīvnieku, kuri sajūsmināja ne tikai mazo, bet arī mūs! Lai izlasītu visu informāciju, bija nepieciešamas vairākas stundas, taču, staigājot no telpas uz telpu, aizrāvāmies un pat nepamanījām, kā pagāja laiks.”

Pēc rosīgās un aktīvās pastaigas mazulis devās diendusā, bet vecāki, lai nesekotu viņa piemēram, apmeklēja slaveno kafijas cienītāju restorānu “Karlova Kohv”. Viesturs: “Šo vietu bez kartes bija grūti atrast, jo tā atrodas privātmāju rajonā, netālu no centra. Taču kafija atsvēra visus meklējumus! To grauzdē apmeklētāju acu priekšā, tas ir ļoti interesanti. Un, protams, mēs nespējām atturēties no garšīgajām kūkām un desertiem.”

Igaunijas Nacionālais muzejs Tartu

Viesturs: “Iesaku visiem apmeklēt šo iespaidīgo vietu! Tā jau dažus gadus ir daļa no plaša arhitektūras šedevra. Bet Tartu vēsturiskais centrs ir brīnišķīgs gan no rīta, gan vakarā.”

Igaunijas Nacionālais muzejs pēta igauņu būtību, atklāj tautas vērtības un glabā nepārtrauktību. Apmeklētājiem atklāsies gan priekšmetiskā, gan virtuālā pasaule, kas vedina uz atklājumiem, izpratni un aicina visā piedalīties pašiem. Līdztekus ekspozīcijām ēkā ir arī kino un konferenču zāles, black box teātris, kafejnīca, restorāns un muzeja veikals.

Agija: “Dodoties atpakaļceļā, negaidīti izvēlējāmies grunts ceļu, lai apmeklētu vienu no skatu torņiem, kurā var droši uzkāpt. Vērot Igaunijas dabu meža vidū no liela augstuma – tas bija satriecoši!”

Viesturs: “Ceļojumam mēs izvēlējāmies jauno hibrīdauto “MINI Countryman”, jo vēlējāmies salīdzināt ar “MINI Cooper” – vai tiešām auto būs pietiekami ietilpīgs ceļojumam ģimenei. Bagāžas nodalījumā pietika vietas gan bērnu ratiņiem, ceļasomām un vēl arī iepirkumu maisiņiem. Kaut arī izmēru ziņā tā daudz lielāka par klasisko MINI Cooper, tai piemīt slavenā “MINI Cooper” īpašība – laba vadāmība, kad pie stūres jūties pārliecinoši, jo ir sajūta, ka esi ar auto viens vesels, un tas ir gatavs izpildīt manevrus tieši tā, kā esmu to iecerējis. Patīkami, ka salonā viss ir ērti un saprotami… Un vēl – ir liela, ērta telpa kājām!”

Citas populāras vietas atpūtai ar ģimeni šajā reģionā:

Rotaļu zeme “Vudila”

“Vudila” ir Igaunijā lielākā rotaļu zeme visai ģimenei, kas atrodas Voremā dabas liegumā. Te atradīsiet atrakciju parku, ūdens atrakciju parku, batutu centru, dzīvnieku parku, šūpoles, kalniņus, laivas, katamarānus, spēļu istabas, vietas piknikam, dzīvnieku ģimeni, izjādes un daudz ko citu. Izklaides komplekss atrodas 1,7 km no Elistveres dzīvnieku parka.

Skaņu namiņi Pähni mežā

Gigantiskos koka ruporus skaņu pastiprināšanai pagatavoja un Pähni mežā uzstādīja Igaunijas mākslas akadēmijas studenti. Tagad tā ir Igaunijas vizītkarte — klusa vieta, kur var dzirdēt dabas skaņu bagātību. Šiem milzīgajiem gaiša koka ruporiem, kuru diametrs ir trīs metri, ir nomierinoša iedarbība uz cilvēku. Tie pastiprina meža skaņas. Tūristi dodas uz šejieni, lai skaņu namiņos klausītos dabas mūziku: putnu dziesmas, vēja radītās skaņas, ūdens urdzēšanu, koku čaboņu.

Alaveski dzīvnieku parks

Parks piedāvā iespēju novērot dzīvnieku vidē, kas ir maksimāli tuva dabiskajai. Te ir ļoti daudzveidīga fauna: Alaveski saimniecībā mīt 90 dažādi dzīvnieki, kā arī 28 fazāni. Apmeklētāji sastaps jauno lāceni Mimsiku un lācīti Hariju, lūšus, vāveres, lapsas, briežus un mežacūkas, kas ir senākie parka iedzīvotāji.

“Pirms gara ceļojuma ārpus Latvijas, pārliecinieties, ka Jums ir telefonu lādētāji un OCTA polises drukāts eksemplārs, jo ārzemēs policijas darbinieki nevar pārliecināties datu bāzēs par polises esamību. Lai bērniem mašīnā būtu droši un ērti, izvēlieties kvalitatīvu autokrēslu ar regulējamu muguras daļu, galvas balstu un drošības jostu. Jābūt arī pilnībā nokomplektētai aptieciņai,” iesaka „Inchcape Motors Latvia” MINI zīmola vadītājs Jānis Cunskis.

Par Inchcape Motors Latvia

Oficiālais BMW un BMW Motorrad pārstāvis Latvijā jau vairāk nekā desmit gadus. 2016.gadā uzņēmums saņēma “Ilgtspējas indeksa” bronzas kategorijas atzinību, kļūstot par pirmo un līdz šim vienīgo uzņēmumu auto nozarē Latvijā, kurš saņēmis šo apbalvojumu. Pasaulē “Inchcape” ir viens no vadošajiem auto tirdzniecības uzņēmumiem, kas pārstāvēts 26 valstīs un nodarbina vairāk nekā 160000 darbinieku.

Pievienot komentāru