Gurķu audzēšanas noslēpums – palielinot sakņu sistēmu

Ir ļoti efektīva metode agro gurķu šķirnes audzēšanai – vidēji 20-25 gabali no katra krūma. Ražas novākšana, izmantojot šo metodi, ir vairākas reizes augstāka nekā parasti.

Lai to izdarītu, sausas gurķu sēklas tiek iesētas kastēs, bet kastes apakšā ieber smiltis, un augsnes maisījums tiek pievienots augšpusē (50% dārza augsnes un 50% zemi). Aizpildi kastes līdz pat 3–4 cm augstumam. Sēklas iesēj 1-2 cm dziļumā savstarpēji 3-4 cm attālumā vienu no otras. Pēc tam kastes pārklāj ar stiklu un novieto siltā vietā 3-4 dienas.

Parādoties dzinumiem, stikls tiek noņemts un kastes tiek izliktas saulē.

Tā kā stādi aug, obligāti ir jāpapildina augsme, līdz kastes ir pilnībā piepildītas. Pievienojot augsi būs pirmais gurķu sakņu sistēmas pieaugums.

Ja cieši ieskatīsies gurķu kātā, varēsi redzēt daudz “pūtīšu” – tās ir nākotnes saknes. Pievienojot augsni, tās dīgst un veidojas papildus saknes. Tam sekojoši palielinās visu augu sakņu sistēma gandrīz 2 reizes, un tas savukārt nozīmē, pie pieaug paša auga spēks.

Nākamā darbība ir stādu pārstādīšana podos. Tas tiek darīts, kad uz augiem ir 1-2 lapas. Nepieciešams izgriezt augus kopā ar zemi un ievietot podā.

Podi, līdzīgi kā kastes, ir tikai daļēji piepildīti ar zemi. Augam augot, augsme tiek papildināta, līdz pods ir pilnīgi pilns. Tas būt otrais sakņu sistēmas pieaugums.

Tad stādi tiek pārstādīti zemē. Pirmkārt, izroc dobi (viens metru platu, garums pēc vajadzības). Tad uzreiz uz dobes uzliec nelielu plēves žogu. Uz dobes tiek uzbērta augsne 5-7 cm biezā kārtā. Pirms stādījumu stādīšanas dobē, zeme jāapsilda nedēļu.

Tad tiek veikta stādu stādīšana: sagriež iepakojumu, un augu kopā ar zemi pārstāda dobē. Šajā pārstādīšanas posmā var redzē, ka ir sazarojusies sakņu sistēma. Kad augi tiek iestādīti dobē, tos pārkaisa ar sajauktu superfosfātu (30-40 g uz augu).

Kā izaudzēt gurķus bez ķimikālijām: gurķu stādīšanas blīvums – 18 līdz 20 augi uz 4 kvadrātmetriem. Pēc tam dobes pārklāj ar salmiem vai pagājušā gada nezālēm 8-10 cm slānī. Pa virsu apkaisa ar zemi un aplaista. Šis salmu slānis augiem samazinās un izdalīs oglekļa dioksīdu. Tas būs trešais vertikālais saknes sistēmas pieaugums.

Tālākā kopšana kā ierasts.

Šīs metodes priekšrocības: augsta augu raža – 80 līdz 100 gurķiem uz vienu dobes kvadrātmetru, pagarināts veģetācijas periods – 150 līdz 160 diena iepretī ierastajām 95, neliels ūdens noplūdes daudzums, jo laistīšanas laikā mitrums ilgāku laiku uzglabājas dobē.

avots: budvtemi.com

Pievienot komentāru