Igauņu Amazones: Kihnu sala, kur dzīvo tikai sievietes

Igaunija – apbrīnojama vieta. Daudz jociņu un stāstu klīst tautā par šo brīnišķīgo zemi. Bet šodien mēs pastāstīsim jums par vietu Igaunijā, kuru praktiski neviens nezin. Un šī vieta saucās – Kihnu sala Baltijas jūrā ap 10 kilometriem no krasta.

Bet īpašs šis zemes gabaliņš ir ar to, ka to pārvalda vienīgi sievietes. Šitādas Igauņu Amazones. Uz salas dzīvo ne vairāk par 500 cilvēkiem un visi – sievietes.

Un iemesls nav tajā, ka visas vīriešnīdējas pārceļas uz šo salu. Patiesībā viss ir pavisam savādāk. Salas vīrieši uz ilgiem gadiem aizbrauc zvejas rūpalā un sievietēm nekas cits neatliek, kā ņemt vadības grožus savās rokās. Un tā ir bijis jau gadsimtiem ilgi.

„Vīrieši vienmēr bija tālu prom no salas. Tas ir vēsturisks iemesls, kura dēļ mūsu sievietes ir ļoti stipras un neatkarīgas.

Kihnu kultūra ir interesanta ar to, ka mēs vēl arvien nēsājam tradicionālos tērpus ikdienas dzīvē.

Mēs dziedam tradicionālās dziesmas, bet mūsu kāzu tradīcijām jau ir vairāk nekā divi tūkstoši gadu”,- stāsta par savu dzīvi sieviete vārdā Mare Matas, viena no salas iedzīvotājām.

Diemžēl ar gadiem sala kļūst arvien tukšāka. Visas lieta tāda, ka jaunatne nevēlās dzīvot salas seno tradīciju garā un pārceļas uz kontinentu cerībā baudīt mūsdienu eiropeisko dzīvesveidu ar visiem tā jaukumiem.

„Es katru dienu raizējos par to, ka mūsu unikālā kultūra var izzust. Augstu vērtēju to, ka visas šīs tradīcijas eksistē un darbojās mšdienu pasaulē. Tas patiešām ir brīnums”, – saka Mare Matas.

Kihnu salas tradīcijām, tāpat arī salinieku dzīvesveidam ir ļoti liela vērtība ne tikai viņiem pašiem, bet arī Igaunijas valdībai. Daudzas šīs salas tradīcijas tika iekļautas Unesco mantojumu sarakstā.

avots: howmade.ru

Pievienot komentāru