Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” svin kartupeļu ziedēšanu Kuldīgā

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” 12. jūlijā pie Kulturālo kartupeļu lauka, Kuldīgā aicina ikvienu interesentu ieskandināt pirmos kartupeļu ziedēšanas svētkus.

Visas dienas garumā paredzētas dažādas aktivitātes – bezmaksas pasākumi, darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, kā arī izglītojoši semināri lauksaimniecības nozares speciālistiem. Kartupeļu ziedēšanas svētku noslēgumā paredzēts fonda “Viegli” pirmais brīvdabas koncerts “Kartupeļu ziedonis”.

Kartupeļu ziedēšanas svētkos, 12. jūlijā, ikvienam interesentam būs iespēja piedzīvot, sajust, iemācīties un izpausties everģēlībās saistībā ar kultūraugu kartupeli. Jau no plkst. 15.00 līdz plkst. 19.00 paredzētas bezmaksas izglītojošās lekcijas, pieredzes stāsti no kartupeļu audzētājiem par tā vēsturisko izcelsmi, šķirnēm, selekcionēšanu, vides un klimata ietekmi uz kartupeļu audzēšanu. Gan lieli, gan mazi pasākuma apmeklētāji radošo darbnīcu laikā varēs izgatavot stresa bumbas no Latvijā ražotās “Aloja Starkelsen” bioloģiskās kartupeļu cietes un atklāt citas brīnumainas cietes īpašības. Ikvienam būs iespēja pārbaudīt savas spējas erudīcijas spēlē, piedalīties kartupeļu mizošanas čempionātā, kur iegūt balvas un vērtīgas zināšanas. Bērni varēs ziedēt kopā ar kulturālajiem kartupeļiem un izgatavot savus vējdzirnavu ziedus un darboties zīmēšanas darbnīcā. Kā arī radošo darbnīcu programmā gan bērniem, gan pieaugušajiem būs iespēja iepazīties arī ar Zinātkāres centru “ZINOO”, kas pārsteigs ar eksperimentiem un neredzētiem brīnumiem.

Kartupeļu lauks Kuldīgā apliecina Imanta Ziedoņa pārlaicīgo literāro darbu “Kurzemīte”, kas būs Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” un Ziedoņa muzeja fokusā turpmākos gadus. Iedvesmojoties no šī Ziedoņa darba tapusi arī pirmā fonda brīvdabas koncerta “Kartupeļu ziedonis” programma. Šīs vasaras muzikālais notikums ir jauna koncertu cikla sākums, un šogad koncertā uzstāsies “Kartupeļu bigbends” mūziķa Goran Gora (Jānis Holšteins-Upmanis) vadībā. Īpaši aranžētas koncertā skanēs tādas laika pārbaudi izturējušas dziesmas, kā Imanta Kalniņa “Dūdieviņš”, grupas “Pērkons” dziesma “Pie baltas lapas”, Edgara Liepiņa izpildītā “Tāpēc jau, ka nevar zināt kāpēc” un daudzas citas, kas koncertā mijiedarbosies ar Imanta Ziedoņa dzejas lasījumiem. “Atzīmēšu, ka šis būs ļoti neparasts koncerts arī man. Šo ziedoni gribētos dēvēt par muzikālu uzvedumu, kur Imanta Ziedoņa dzejas lasījumi paspilgtinās izcilus latviešu mūzikas skaņdarbus. Mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics iejutīsies stāstnieka lomā un kopīgi esam uzbūruši koncertuzvedumu, kas izskanēs dabā, ritot saulei un ziedot kulturāliem kartupeļiem,” tā par koncertu stāsta mūziķis Goran Gora. Par īpašu pasākuma atmosfēru parūpējies arī daudzkārt apbalvotais un Spēlmaņu nakts balvu ieguvējs, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Biļetes uz koncertu vēl var iegādāties interneta mājas lapā ekase.lv.

Kulturālo kartupeļu lauks Pārventas parkā, Kuldīgā, šopavasar tapis sadarbībā ar Kuldīgas novada Domi un realizēts pateicoties uzņēmumam “Amazone grupa” un tas iestādīts kā mākslas darbs mākslinieku Voldemāra Johansona un Velgas Vītolas vadībā. Iedvesmojoties un pētot Imanta Ziedoņa darbu “Kurzemīte” tapis Kartupeļu lauka radio (KLR). Šobrīd interneta radio ēterā skan latviešu un ārvalstu mākslinieku skaņdarbi, kas izceļas ar savu kvalitāti un gaumīgumu, kā arī ikvakara pasaka un pirmie autorraidījumi. KLR dzirdams interneta vietnē fondsviegli.lv/lv/radio un Android, iOS viedierīču lietotnēs. Fonda “Viegli” mūziķi un draugi sociālajos medijos aizsākuši akciju #esklausosKLR, kas mudina ikvienu izbaudīt KLR.

Radošās darbnīcas un semināri 12. jūlijā notiks sākot no plkst. 15.00, koncerta sākums plkst. 21.00. Biļetes uz brīvdabas koncertu ierobežotā skaitā iespējams iegādāties interneta vietnē www.ekase.lv. Visām kulturālo kartupeļu lauka aktivitātēm var sekot līdzi fonda “Viegli” sociālo mediju profilos: facebook.com/FondsViegli/, instagram.com/fondsviegli/ un mājas lapā http://www.fondsviegli.lv/.

Pievienot komentāru