Kāpēc organismam obligāti ir jāsvīst? Un no tā nav jākaunas!

Izvada toksīnus

Sašķeltie produkti no organisma var tikt izvadīti tikai četros veidos: caur kuņģa-zarnu traktu, caur elpošanu, urīnā vai caur sviedru dziedzeriem. Pēdējais veids ir vissvarīgākais: sviedri – tie ir savdabīga caurule, pa kuru šlakas un toksīni tiek izvadīti no ķermeņa (tai skaitā arsēns, kadmijs,svins un dzīvsudrabs).

Dara mūs laimīgākus

Grūti tam noticēt, bet tā ir. Kad ķermenis uzkarst un sviedru dziedzeri sāk strādāt pastiprināti, sāk darboties noteikti pret temperatūru jūtīgi neironi smadzenēs, kas pozitīvi ietekmē mūsu garastāvokli.
Jo vairāk jūs trenējaties, jo vairāk jūs svīstat. Jo vairāk jūs svīstat, jo vairāk pozitīvas emocijas! Šis vienkāršais fakts arī izskaidro mūsu mīlestību pret pirti. Tikai nepārcentieties – karstumdūriens laimi jums noteikti neatnesīs.

Pasargā no infekcijām

Izrādās, ka sviedri ir ļoti efektīvs organisma ierocis pret patogēnām baktērijām. Pie tāda secinājuma nonāca zinātnieki un pētījumi, kas publicēti Journal of Nature Immunology 2001. gadā. Kad uz ādas parādās ievainojums, sviedru dziedzeri sāk izdalīt dermidīnu – serumu, kuru sastāvā ir antibiotikas, kas pasargā mūs no infekcijām (piemēram, no zarnu nnūjiņas un dažu stafilokoka paveida infekcijām).

Mitrina ādu

Eļļa, kas atrodama sviedros, pasargā jūsu ādu no izkalšanas efekta pēc tam, kad esat bijuši dušā. Lai maksimāli izmantotu šo priekšrocību, mazgājiet seju tikai tad, kad tā patiešām paliek taukaina un netīra – tāds paņēmiens ļaus neizjaut dabīgo ūdens-tauku līdzsvaru jūsu ādā. Sviedri šajā gadījumā darbojas arī kā barjera, kas palīdz pasargāties no ārējām baktērijām. Toties nevajag arī pārlieku samazināt mazgāšanās skaitu – pārāk ilga sviedru atrašanās uz sejas var provocēt akni.

Lūk, kā spēja svīst padara mūsu dzīvi ievērojami labāku, bet mūsu organismu – vēl aizsargātāku. Bet, lai šī procesa negatīvās puses nekļūtu pārāk redzamas apkārtējiem, vajag ievērot vien pāris noteikumus: nēsāt apģērbu tikai no elpojošiem un higroskopiskiem audumiem, mainīt apakšveļu katru dienu, ievērot personīgo higiēnu – tas viss atbrīvos no nepatīkamās smakas. Un vēl neaizmirstiet dzert pietiekošu daudzumu ūdens, lai organismā notiktu normāla vielmaiņa.

avots

Pievienot komentāru