Kuru no šīm olām dēja vesela vista? Agrāk es neko tādu nezināju…

Mūsdienās teju katrs ir satraukts par pareiza uztura ievērošanu. Tas, protams, ir labi, jo pārtika tiešā veidā ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka pārtika, kuru lietojam, nāk no dabīgiem avotiem un tajā nav nekas tāds, kas varētu kaitēt mūsu veselībai.

Ņemism par piemēru visparastākās olas. Visi zina, ka olas ir labs un veselīgs produkts. Taču ir ļoti liela atšķirība starp olām, kas iegūtas no lielajām vistu fermām, vai arī vistām, kuras dzīvojušas lauku sētā svaigā gaisā. Vietējo lauku fermu olas ir daudz kvalitatīvākas un labākas par lielo rūpnīcu olām.

Trīs dažādi iepakojumi

Pirmais iepakojums tika pirkts pa tiešo no fermera. Otrais iepakojums pirkts tirgū (kur pārdevējs apgalvo, ka vistas audzētas brīvā dabā labos apstākļos, kā arī tiek barotas ar kviešu graudiem). Trešā iepakojuma olas pirktas lielveikalā.

Zemnieka olas

Ņemam pirmā iepakojuma olas, kas ir nākušas pa taisno no fermera.

Pārsitiet olu uz pannas – tā izlija pilnībā, dzeltenums ir spilgti oranžā krāsā.

Ņemam olu, kas pirkta tirgū, kur tika apgalvots, ka vistas augušas ļoti labos apstākļos, tika pienācīgi barotas.

Pārsitiet arī to tajā pašā pannā.

Ola no lielveikala

Visbeidzot ņemam olu, kas iegādāta lielveikalā. Arī to pārsitiet blakus pārējām.

Visas olas atrodas uz pannas.

Pievērsiet uzmanību olu dzeltenuma krāsai. Fermera sniegtajām olām dzeltenums ir spilgti oranžā krāsā, bet abas pārējās ir bālgani dzeltenas.

Pieņemiet pareizo lēmumu!

Oranžs olas dzeltenums norāda uz to, ka vistas uzturā bijis ksantofils (skābekli saturošs karotinoīdu klases pigments) un omega-3 taukskābes. Proti, tas liecina par to, ka vista bija labi ēdusi un pienācīgi barota. Tas nozīmē, ka šādās vistu olās ir daudz A, D un E vitamīnu, beta-karotīns, kā arī omega-3 taukskābes. Ko gan nevar pateikt par olām, kuru dzeltenumi ir bālgani.

avots

Pievienot komentāru