Latvijā saslimstība ar tuberkulozi samazinās, tomēr jaunu pacientu joprojām daudz

24. martā atzīmē Pasaules tuberkulozes dienu, ar dažādiem izglītojošiem pasākumiem veicinot sabiedrības zināšanas par šo infekcijas slimību, kas var skart jebkuru. Jaunatklātu tuberkulozes gadījumu skaits Latvijā katru gadu sarūk, tomēr svinēt uzvaru cīņā pret šo bīstamo slimību ir pāragri, jo saslimstības ziņā joprojām esam vienā no vadošajām vietām Eiropas Savienībā un katru gadu Latvijā tās dēļ iet bojā 60-80 cilvēku. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” galvenā ārste Andra Cīrule stāsta par tuberkulozes izplatību, pazīmēm un ārstēšanu.

Pērn Latvijā tuberkuloze atklāta 483 pacientiem, kas ir par 14% mazāk nekā 2016. gadā, kad tika reģistrēti 560 jauni tuberkulozes pacienti. 2015. gadā tuberkuloze atklāta 621 pacientam, 2014. gadā – 637 pacientiem, bet 2013. gadā – 776 pacientiem. 2007. gadā un senāk jaunatklātu tuberkulozes gadījumu skaits gadā pārsniedza tūkstoti.

“Lai arī Latvijā ar katru gadu saslimstība ar tuberkulozi samazinās straujāk nekā vidēji Eiropas reģionā, tomēr mūs sagaida ļoti daudz izaicinājumu ceļā uz mērķi pilnīgi izskaust tuberkulozi sabiedrībā līdz 2030. gadam,” saka Andra Cīrule. “Te jārunā par tuberkulozes pacientiem ar ļoti rezistentām un grūti izārstējamām slimības formām, tāpat par plašo HIV izplatību sabiedrībā, kas bieži noved arī pie saslimšanas ar tuberkulozi, par pacientiem, kuriem nav motivācijas izārstēties līdz galam un citām medicīniska un arī sociāla rakstura problēmām, ar kurām ir jāsaskaras ikvienam tuberkulozes pacientu aprūpē iesaistītam cilvēkam.”

Tipiski tuberkulozes simptomi ir ieildzis klepus, svīšana naktīs, svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums vai aizdusa, pastāvīgs nogurums un nespēks.

“Tādi paši simptomi var būt arī daudzām citām slimībām, tādēļ cilvēks bieži vien pat nenojauš, ka viņam ir tuberkuloze,” stāsta daktere Cīrule. “Simptomi sākumposmā parasti ir neizteikti. Cilvēks tuberkulozes izraisīto nogurumu bieži saista ar pārāk lielu slodzi darbā, vitamīnu trūkumu vai citu iemeslu. Kurš gan no mums nemēdz būt noguris? Ne jau visi mēra temperatūru un pamana, ka tā ir mazliet virs 37 grādiem. Arī klepu ne visi uzskata par pietiekami nozīmīgu simptomu, lai vērstos pie ārsta. Īpaši tas attiecas uz smēķētājiem, kuriem klepus nešķiet nekas īpašs.”

Sabiedrībā ir iesakņojies mīts, ka tuberkuloze skar tikai bezpajumtniekus, HIV slimniekus, narkomānus un alkoholiķus. “Šajās sabiedrības grupās tuberkuloze tiešām ir izplatīta, taču no tuberkulozes nav pasargāts neviens. Visbiežāk tuberkuloze skar cilvēkus, kuriem kāda iemesla dēļ ir novājināta imunitāte,” stāsta Cīrule.

Daktere Cīrule piekodina, ja klepus nepāriet ilgāk par divām nedēļām, noteikti jāpārbauda veselība, vēršoties pie ģimenes ārsta vai pneimonologa jeb plaušu slimību ārsta. Pneimonologs ir tiešās pieejamības speciālists, pie kura aizdomu gadījumā par tuberkulozi var doties bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Ar tuberkulozi var inficēties, ieelpojot baciļus, ko, klepojot, šķaudot, smejoties un runājot, gaisā izplata ar tuberkulozi slims cilvēks.

Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana pacientiem ir bez maksas, to apmaksā valsts.

“Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” jau gandrīz piecdesmit gadus nodrošina tuberkulozes un citu plaušu slimību diagnostiku un ārstēšanu. Centra augsti kvalificēto un pieredzējušo speciālistu komanda rūpējas par tuberkulozes apkarošanu valstī. Latvijā “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” ir vienīgā terciāra līmeņa klīnika plaušu slimību diagnostikai un ārstēšanai, kas daudzās jomās ir pasaules universitāšu klīniku līmenī.

Pievienot komentāru