LOSP: Esam pārliecināti par Latvijas dārzeņu un augļu kvalitāti

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) ir izvērtējusi 8. februāra LTV1 radio raidījumu “Kā labāk dzīvot” par dārzeņu un augļu kvalitāti, pēc kura ir radušies vairāki iebildumi par raidījuma objektivitāti.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “Šobrīd, kad Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem ir samazināta PVN likme (5%) un jūtami ir samazinājies “pelēkais” augļu un dārzeņu tirgus, izvērtējot tikai Latvijā audzētu produkciju, rodas aizdomas par vēlmi ietekmēt dārzeņu un augļu tirgu, kompromitējot godprātīgos audzētājus. Ja šī tendence vērsties pret Latvijas lauksaimniecisko ražotāju saglabāsies arī turpmāk, mēs apsveram iespēju vērsties Konkurences padomē par slēptu tirgus kropļošanu.”

Latvijas Dārznieks valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš: “Ir šaubas par analīzei noņemto paraugu patieso izcelsmi, jo objektīvi var vērtēt tikai konkrētā ražošanas vietā noņemtos paraugus. Analīžu rezultāti bija būtiski zemāki par ES atļauto augu aizsardzības līdzekļu atliekvielu normatīviem, ko arī atzina visi raidījuma dalībnieki, tāpēc neizprotami ir raidījumā izskanējušie apgalvojumi par to, ka šie produkti ir bīstami lietošanai pārtikā. Augiem augu aizsardzības līdzekļi tiek lietoti galējas nepieciešamības gadījumā kā “zāles”, tāpat kā cilvēkiem un dzīvniekiem, lai cīnītos ar slimībām un kaitēkļiem. Tāpēc ir nekorekti pārmest Latvijas lauksaimniekiem pārmērīgu augu aizsardzības līdzekļu lietošanu. Piekrītam raidījuma vadītāja Elvja Jansona viedoklim, ka būtu nepieciešams izvērtēt arī produkciju, ko Latvijas tirdzniecības tīkliem piegādā no kaimiņvalstīm, un prezentēt sabiedrībai objektīvu produkcijas novērtējumu.”

Biedrība – Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) – ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 58 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Papildu informācija pa tālruni 26311133 vai sūtot e-pastu uz [email protected]

Pievienot komentāru