Lūdzu, mēs jūs lūdzam, neļaujiet bērniem ēšanas laikā skatīties ekrānā!

Nenodariet viņiem vēl lielāku kaitējumu!

Es cenšos turēties un nevērtēt citus vecākus. Visiem ir savi pienākumi un problēmas, un man nemaz negribētos nodarīt kaitējumu svešiem bērniem, cenšoties viņu vecākiem iestāstīt, ka viņi visu dara nepareizi.

Es ticu, ka lielākā daļa vecāku patiešām zina, kā viņu bērniem ir labāk.

Tomēr ir viens izņēmums: es nevaru mierīgi noskatīties uz vecākiem, kuri ļauj bērnam restorāna nošmulēt planšeti vai telefonu.

Es visu saprotu: viņiem gribas kaut nedaudz atpūsties no vecāku pienākumiem, klusumā paēst un parunāt par savām pieaugušo lietām, kā arī novērst bērnu kaprīzes sabiedriskā vietā. Bet planšete pie galda – tas ir slikts šo problēmu risinājums. Turklāt komunikācijas trūkums ēdienreizes laikā var novest pie nopietnākām problēmām nākotnē.

Pie šāda secinājuma mani noved divu veidu pētījumi.

Pirmām kārtām, lielākā daļa pētījumu apstiprina psihisko un fizisko lietderīgumu no ģimeniskām ēdienreizēm bez ekrāniem. Tie liecina, ka, jo vairāk bērna ģimene laiku pavada kopīgās ēdienreizēs, jo labāks ir viņa akadēmiskais sniegums, jo mazāk problēmu ar uzvedību un jo zemāks aptaukošanās, smēķēšanas, alkohola un narkotisko vielu lietošanas risks.

 Lasi arī: Kabalas mācībai ir savs “Zodiaks”. Kas pēc tā esat jūs? Slepenās zināšanas par cilvēku!

 

Citi pētījumu demonstrē potenciāli bīstamo ietekmi, kādu rada pārmērīgi  lielais laiks, ko mazi bērni pavada pie ekrāniem.

“Bērnu ekrāna laiks ar katru gadu arvien vairāk palielinās, – teikts nesen veiktā pētījumā, –  kas noved pie nekārtīgas ēšanas, miega kvalitātes pasliktināšanās, sirds-asinsvadu slimībām un bērnu aptaukošanās”.

Pēdējā pētījumā zinātnieki analizēja tūkstošiem kanādiešu skolas vecumā, un atklāja, ka, jo vairāk laika viņi pavad pie planšešu, datoru un viedtālruņu ekrāniem, jo augstāks ir viņu “klīniski nozīmīgo uzmanības traucējumu” un analogu traucējumu līmenis. Palielinoties ikdienas ekrāna laikam no 30 minūtēm uz 2 un vairāk stundām, šīs problēmas pieauga kā minimums par piecām reizēm.

Analoģisks pētījums, kas pirms pāris mēnešiem publicēts, atklāja, ka ilgstošs ekrāna laiks noved pie sliktākiem rezultātiem bērna attīstības pārbaudēs.

Ekrāni ēšanas laikā liedz bērniem iespēju…

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Pievienot komentāru