Lūk, ko nozīmē, ja tu bieži sarunājies ar dzīvniekiem. Nē, tu neesi traks!

Daži cilvēki, kuriem nav mājdzīvnieku, pārsteigti vēro savus draugus, kuri ir suņu un kaķu saimnieki, jo tie mēdz sarunāties ar saviem mājdzīvniekiem.

Un ne tikai sarunājas, bet reizēm pat atkārto skaņas, kuras izdveš viņu mājdzīvnieki. Izrādās, ka šāda rīcība nebūt nav muļķīga, bet tieši pretēja.

Antropomorfisma jomas speciālisti piešķir cilvēka īpašības un uzvedību Dievam, dzīvniekam vai kādam objektam, un viņi pieņem, ka spēja piešķirt cilvēciskas īpašības citām dzīvām būtnēm vai objektiem faktiski ir cilvēku inteliģences pazīme.

“Vēsturiski antropomorfismu uzskatīja par bērnišķīgu un muļķīgu pazīmi, bet patiesībā tā ir tendence, kas padara cilvēkus unikāli gudrus uz šīs planētas,” sacīja Čikāgas Universitātes uzvedības zinātņu profesors Dr. Nikolas Eplijs. “Nevienai citai sugai nepiemīt tāda tendence”.

Šo uzvedību var attiecināt arī uz nedzīviem objektiem. Vai dažreiz esi domājis, ka tavs dators ir muļķīgs vai ka tava automašīna ir kaitīga? Šādi piemēri par cilvēka īpašību piešķiršanu ne-cilvēkiem, ir tava unikālā intelekta pazīme.

“Gadsimtiem ilgi mūsu gatavība atpazīt prātu ne tikai pie cilvēkiem tika uzskatīta ka muļķība, tendence uz antropomorfismu, kuru radīja izglītoti un domājoši pieaugušie”, – sacīja Eplijs. “Bet šis viedoklis ir kļūdains un neveiksmīgs. Spēja atzīt otra cilvēka prāta spējas ietver sevī tos pašus psiholoģiskos procesus, kā atpazīt saprātu dzīvniekos, Dievā vai pat gadžetā. Tas ir mūsu smadzeņu lielāko spēju atspoguļojums, nevis mūsu stulbuma pazīme.”

Tāpēc, ja tu mīli sarunāties ar savu mājdzīvnieku, nekautrējies! Tas tikai parādīs to, cik tu esi gudrs!

avots: lifter.com.ua

Pievienot komentāru