Lūk, ko paveic insulīna kapsulas: miljoniem cilvēku varētu dzīvot bez injekcijām. Kapsulas izstrādē palīdzēja leopardu bruņurupucis

Ikdienas insulīna injekcijas, kuras ir nepieciešamas cilvēkiem ar diabētu, nākotnē varētu pazust, pateicoties kapsulām, kuras izdala insulīnu tieši kuņģī. Metode jau ir bijusi pārbaudīta uz cūkām.

Zinātnieki no Brighamas slimnīcas Bostonā ir izstrādājuši tableti, kas izskatās kā bioloģiski noārdāma kapsula zirņa lielumā, un tā satur insulīna mikrodaļiņas.

Jaunā kapsula ir izgatavota no bioloģiski noārdāmiem polimēriem. Iekšējās mehāniskās sastāvdaļas ir diezgan sarežģītas: mikrovads ir izgatavots no liofilizēta insulīna, un nerūsējošā tērauda “atsperes” ietin un satur cukura disks. Kad cukurs tiek izšķīdināts kuņģa skābē, “atspere” iznāk un nospiež mikrovadu kuņģa gļotādā.

Saskaņā ar pētījuma līdzautora Džovanni Traverso sacīto, kapsula izšķīst un “adata” tiek ievadīta pacientiem patstāvīgi, nemanāmi un nesāpīgi, jo šis orgāns nesatur nervu šķiedras.

Turklāt perorālā iekārta, saukta arī par SOMA, spēj pašorientēties, pateicoties savai formai un blīvumam, un tādā veidā mikro adata būtu pareizi ievietota vēderā.

Zinātniekus iedvesmoja izstrādāt SOMA Āfrikā sastopamie leoparda bruņurupuči, kuri ir spējīgi iztaisnoties, ja viņus atstāj uz muguras.

Pētījums, ko koordinēja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (MTI), tika pārbaudīts uz cūkām, kurām sākumā tika injicētas 0,3 mg un 5 mg insulīna devas, kas ir līdzīga tai devai, kādu injicē 2. tipa diabēta pacienti.

Pēc tam pētnieki novērtēja, cik daudz insulīna nokļuvis dzīvnieku asinīs, un kāds ir glikozes līmenis pirms un pēc eksperimenta. Viņi novēroja glikozes līmeņa pazemināšanos un nekonstatēja kuņģa audu bojājumus.

Ziņojuma tekstā tika norādīts, ka ir svarīgi radīt pacientiem ar diabētu alternatīvu injekcijām, kas, neskatoties uz savu efektivitāti, ir nepatīkama un kļūst par arvien dārgāku metodi.

Šī metode var kļūt potenciāli par daudzu zāļu ievadīšanas metodi organismā, piemēram, imūnsupresantu, reimatoīdā artrīta medikamentu vai zarnu iekaisuma ārstēšanas metodi, sacīja Džovanni Traverso.

avots: lifter.com.ua

Pievienot komentāru