Mamma aprakstīja sava dēla-pusaudža smadzenes, un tas ir jāzina visiem vecākiem Noderīgāk par grāmatām!

Tas, droši vien, nav vienkārši.

О jā, – es teicu.  – Tāpēc jau es arī nožēloju, ka tevi nepabrīdināju Saproti, lai smadzenes pilnībā pārveidotos, ir nepieciešams daudz spēka. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc tu esi sācis ātrāk nogurt – un rezultātā tu esi kļuvis aizkaitināmāks un nepacietīgāks. Domāju, ka tev ir diezgan grūti.  

— Jā, — viņš atzinās. — Dažreiz es dusmojos un pats nesaprotu, kāpēc.

Joki ir tajā, – es skaidroju, – ka pati pirmā smadzenēs pieaug amigdala. Tā ir daļa, kas atbild par emocijām un pašsaglabāšanās instinktiem. Un tāpēc tu vienlaikus izjūt visas spēcīgās emocijas un baiļu reakciju – protams, ka tas nav viegli!

Viņš pamāja un ar nopietnu seju teica:

Es dažreiz pats nezinu, kāpēc saku kaut kādas lietas. Tās vienkārši izsprūk, un pēc tam man ir kauns.  

Es zinu, dārgais. Vai vēlies zināt, kāpēc tā ir?

Viņš pamāja.

Redzi, kā pēdējā pārveidojjas frontālā rieva – tā ir smadzeņu priekšējā daļa. Un tieši tā spēj pieņemt lēmumus un izrēķināt sekas. Tas ir amigdala tevi piepilda ar spēcīgām emocijām, bet frontālā rieva tev vēl ir kā bērnam, un tā nesaprot sekas. Sanāk diezgan draņķīgi.

LASI VĒL: Kāpēc bērnu kopšana ir grūtāka par darbu birojā. Beidzot par to runā!

Тad jau tā nav mana vaina?

Nē, tā ir pubertātes vaina, ka tavas smadzenes tagad tā strādā. Bet tavs uzdevums ir to apzināties un mainīt savu uzvedību. Tas nav viegli, bet tas ir pilnībā iespējams. Jūtas ir jūtas, tās mēs neizvēlamies, bet rīcību mēs varam pārvaldīt. Tāpēc tu pats izvēlies, kā rīkoties ar savām jūtām. Un, ja pieļausi kļūdu, var palūgt piedošanu un to izlabot.

Šeit es ieturēju dramatisku pauzi.

Tieši tā tu pierādīsi, ka kļūsti pieaudzis.

Un kā jūs tiekat galā ar savu bērnu pusaudžu periodu?  

avots: quora.com

Pievienot komentāru