Mārtiņš Brauns pēc pārciesta infarkta inficējies ar Covid-19

Komponists Mārtiņš Brauns, kurš septembra vidū atzīmēja 70. jubileju, pirms divām nedēļām piedzīvojis infarktu, bet papildus tam inficējies ar Covid-19, otrdien vēsta žurnāls “Kas Jauns”.

Žurnāls pieļauj, ka Brauns, kurš ir vakcinējies pret Covid-19, iespējams, inficējies slimnīcā, kur mediķi pēc infarkta izglābuši viņa dzīvību.

“Nu ārstiem atkal jācīnās par komponista dzīvību,” raksta žurnāls.

Žurnāls atgādina, ka 17. septembrī atzīmēta Brauna 70. jubileja, bet “pašam gaviļniekam šis laiks bija gan rūpju, gan sirdi sildošu notikumu pilns. Proti, vasarā viņš piedzīvoja vairākas operācijas, taču tas nav bijis šķērslis, lai tautā mīlētais komponists sagatavotos savas slavenās muzikālās izrādes “Mauglis” jauniestudējumam”.

“Maugļa” pirmizrāde notika 15. oktobrī. “Diemžēl pavisam drīz pēc “Maugļa” jauniestudējuma pirmizrādes, kuru skatītāji uzņēma ar stāvovācijām, Brauna veselība pamatīgi sašķobījās,” notikumu gaitu rekonstruē žurnāls.

Kā ziņots, Brauns radījis vienu no Dziesmu svētku himnām – “Saule. Pērkons. Daugava”, vadījis vienu no 20. gadsimta labākajām latviešu rokgrupām – “Sīpoli”, kamerkori “Sindi putnu dārzs”, kā arī veiksmīgi darbojies gan akadēmiskās, gan populārās mūzikas lauciņā, kā arī sacerējis mūziku daudzām teātra izrādēm un kino filmām.

Mārtiņš Brauns 1970. gadā absolvējis Emīla Dārziņa speciālo mūzikas vidusskolu, bet vēlāk studējis Latvijas Valsts konservatorijas kompozīcijas nodaļā pie simfoniķa Ādolfa Skultes. Vienlaikus viņš aizrāvies arī ar aktuālo rokmūziku.

Savu pirmo mūziku teātra izrādei – Edvarta Vulfa “Sensācijai” – Mārtiņš Brauns sarakstīja 1974. gadā un pavisam drīz pēc tam kļuva par toreizējā Drāmas, tagad Nacionālā teātra muzikālo vadītāju. Vienlaikus 70. gadu otrajā pusē tika izveidota Mārtiņa Brauna vadītā grupa “Sīpoli”, kas pastāvēja līdz 1988. gadam un vēsturē palikusi kā īpaši oriģināla un novatoriska apvienība.

80. gadu otrajā pusē Mārtiņš Brauns kopā ar domubiedriem nodibināja kamerkori “Sindi Putnu dārzs”, kā arī ražīgi turpināja rakstīt mūziku teātrim un kino. Šajā laikā tapa arī dziesmu cikls “Daugava” ar Raiņa tekstu. Oriģinālā cikls tika rakstīts Raiņa poēmas “Daugava” iestudējumam (režisors Valentīns Maculēvičs) Valmieras teātrī – tieši Atmodas laikā, 1988. gadā. Tieši no šī cikla un teātra izrādes ir pacilājoši patriotiskā dziesma “Saule. Pērkons. Daugava”, kas nu kļuvusi par neatņemamu Dziesmu svētku sastāvdaļu. 2014. gadā dziesma ar komponista atļauju kļuva par Katalonijas neatkarības cīnītāju himnu, bet pats autors 2017. gadā tika godināts ar Katalonijas Augsto kultūras balvu.

Par īpašo devumu Latvijas kultūrā Mārtiņam Braunam 2018. gadā piešķirts Triju zvaigžņu ordenis, savukārt 2019. gadā mūziķu saime viņu godināja Dailes teātrī, kur komponistam tika piešķirts “Zelta mikrofons” par mūža ieguldījumu.

2018. gadā iznāca grāmata ar paša Mārtiņa Brauna stāstījumu par dzīvi un mūziku “Saule. Mārtiņš. Daugava”, kā arī komponista personībai veltīta Arvīda Krieva dokumentālā filma “Kamēr tu šo spēli spēlē”.

Pievienot komentāru