Norvēģija ir atbrīvojusies no 97 % plastmasas visā valstī. Kā viņiem tas ir izdevies?!

No norvēģiem tagad mācās visa pasaule!

Radikālās pārstrādes programma Norvēģijā sniedz neticamus rezultātus: valstī tiek pārstrādāti 97% plastmasas pudeļu, raksta Ifl Science.

Tādus panākumus izdevies gūt, pateicoties ekoloģiskajam nodoklim. Lūk, kas tajā ir īpašs.

No 2014. gada visi plastmasas ražotāji un importētāji tika aplikti ar ekoloģisko nodokli, tā apmērs – aptuveni 40 centi par pudeli. Jo vairāk plastmasas pudeļu uzņēmums pārstrādā, jo zemāks ir tās nodoklis.

Ja uzņēmumam ir izdevies pārstrādāt vairāk par 95 % plastmasas, nodoklis tiek pielīdzināts nullei.

Arī pircēji maksā nelielu “nodokli” par katru nopirkto produktu pudelēs.

Lai savu naudu atgūtu, viņiem izlietotās pudeles vajag ievietot vienā no 3700 automātiem, kas uzstādīti lielveikalos un veikalos visā valstī, kas uzskaita katru svītrkodu, reģistrē pudele un atgriež kuponu.

Mehānismu realizē nekomerciāla organizācija Infinitum. Jebkuram starptautiskam importētājam, kas reģistrē plastmasas produktu pārdošanai Norvēģijā, ir jāparaksta vienošanās ar Infinitum, un jāiestājas kooperatīvā.

Līdzīgas shēmas pastāv Vācijā un dažos Amerikas Savienoto Valstu štatos. Tomēr norvēģu sistēm vairāk atbilst plastmasas atkritumu utilizācijas pieprasījumam.

  1. gadā Infinitum savāca vairāk nekā 591 miljonus plastmasas pudeļu.

Kjells Olavs Meldrums, Infinitum ģenerāldirektors, paziņoja, ka sistēma ir ļoti efektīva, jo daudzas pudeles, kas dotajā brīdī tiek izmantotas visā valstī, satur daļu no pārstrādājamā materiāla.

“Mūsu sistēma ir visefektīvākā pasaulē, – stāsta uzņēmuma Infinitum loģistikas direktors Stens Nerlands.

Liekas, ka ekoloģiski tīriem uzņēmumiem vajag izvairīties no plastmasas, bet, ja ar to pareizi apietas un to pārstrādā, tad tas kļūst par vienu no labākajiem lietošanas produktiem: tas ir viegls, padevīgs un lēts”.

Tajā pašā laikā plastmasas ēra turpinās. Plastmasa nokļūst okeānos ar ātrumu aptuveni 8 tonnas gadā. Ja tagadējās tendences saglabāsies, tad ap 2050. gadu plastmasas atkritumu svars okeānā būs lielāks par zivju svaru.

Norvēģu modelis sniedz cerību tam, ka situāciju iespējams mainīt.

Pēdējo pāris gadu laikā daudzas valstis ir sūtījušas uz Infinitum savus pārstāvjus cerībā iemācīties pārstrādāt plastmasu pēc norvēģu modeļa.

To ir izdarījušas tādas valstis kā Skotija, Anglija, Ķīna, Indija, Kazahstāna, Horvātija, Francija, Nīderlande, Austrālija un ASV.

Bārs Goa salās piedāvā bezmaksas alu par savāktajiem atkritumiem pludmalē.

Vai jūs zinājāt, ka katrs trešais francūzis atkritumus met pa savas automašīnas logu?

Cerēsim, ka arī mūsu valstī izdosies realizēt tādu modeli!

avots: iflscience.com

Pievienot komentāru