Patēriņa cenas Latvijā šogad varētu palielināties par 2,5%

Latvijā turpinās mērens patēriņa cenu kāpums un šī gada janvārī patēriņa cenas Latvijā palielinājušās par 3% salīdzinājumā ar iepriekšējo, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija.

Līdz ar to janvārī inflācijas līmenis Latvijā ir nedaudz palielinājies salīdzinājumā ar decembri, lai gan Lietuvā, Igaunijā un eirozonā šobrīd vērojamas pretējas tendences un inflācijas temps tur mazinās. Šīs atšķirības gan lielā mērā saistītas ar jau iepriekš prognozēto elektroenerģijas cenu pieaugumu un līdz martā gaidāmo akcīzes kāpums alkoholam, kā arī aprīlī paredzēto siltumenerģijas tarifu pieaugumu Rīgā, inflācija Latvijā varētu saglabāties tuvu 3% līdz gada vidum.

Janvārī elektroenerģijas cenas Latvijā augušas vidēji par 10,7% salīdzinājumā ar decembri. Tas saistīts ar elektroenerģijas cenu pieaugums Nordpool biržā pēdējā gada laikā, kas janvārī inflācijā atspoguļojās dēļ fiksēto elektroenerģija piegādes līgumu pārskatīšanas. Papildus tam patēriņu cenas Latvijā ietekmēja arī dabasgāzes tarifu pārskatīšana, kā rezultātā dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām sadārdzinājās vidēji par 10,4%. Vienlaikus janvārī bija vērojamas jau ierastas sezonālās pārtikas un apģērbu cenas svārstības. Salīdzinājumā ar decembri apģērbu cenas janvārī kritās par 8,9%, savukārt pārtikas cenas pieauga par 0,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Tāpat kanvārī turpināja augt arī iekšējās cenas, pakalpojumu cenām palielinoties par 3,2% salīdzinājumā ar 2017. gada janvāri. Tas lielā mērā saistīts ar straujo darba algu pieaugumu, taču, neskatoties uz to, iekšējās inflācijas temps ir stabils un jau ilgāku laiku svārstās ap 3%. Iepriekšējos divos gados Latvijā pieauga apdrošināšanas un telekomunikāciju pakalpojumu cenas, savukārt šogad kāpusi televīzijas abonēšanas maksa. Pēc manām prognozēm iekšējā pakalpojumu cenu inflācija arī šogad kopumā saglabāsies 3% līdz 3,5% robežās.

Vislielākā nenoteiktība par gaidāmo inflācijas līmeni Latvijā šogad ir saistīta ar ārējiem faktoriem un it īpaši naftas cenām. Pēc straujā krituma naftas cenu krituma pērnā gada novembrī un decembrī, naftas cenas ir stabilizējušās ap 60 USD par barelu brenta un līdz ar šo stabilitāti arī pārtikas cenām pasaulē šobrīd nav izteiktas pieauguma vai krituma tendences. Tas nozīmē, ka līdz gada vidum pārtikas cenu inflācija Latvijā, visticamāk, būs zem 2%, savukārt cenu dinamiku gada otrajā pusē būs atkarīga no laika apstākļiem un šī gada pārtikas ražas. Taču kopumā skatoties, ja vien nenotiek kādi negaidīti pārsteigumu naftas tirgos, tad gada otrajā pusē kopējā inflācija Latvijā nedaudz mazināsies un pēc manām prognozēm šī gada vidējā inflācija Latvijā varētu būt ap 2,5%.

Pievienot komentāru