Reliģiozi cilvēki ir laimīgāki nekā ateisti. Un psihologi it kā zinot kāpēc. Negaidīti? Vai likumsakarīgi?

Piedaloties reliģiozos pasākumos cilvēki ir laimīgāki nekā ateisti vai pasīvie ticīgie, noskaidrojuši Pju pētnieciskā centra speciālisti ASV.

Lai noskaidrotu, kā savā starpā ir saistīta reliģija un veselība, zinātnieki veica meta analīzi trīs lielā starptautiskām aptaujām, kuras tika veiktas pēdējos desmit gados. Aptaujā piedalījās gandrīz 20 tūkstoši cilvēku. Izanalizējot aptaujas rezultātus 24 valstīs, pētnieki noskaidroja, ka reliģiju piekritēji kā likums, jūtas daudz laimīgāki, neskatoties uz to, ka viņu veselība gan varētu būt labāka.

Taču laimi cilvēkiem deva nevis pati ticība, bet gan aktīva darbošanās reliģiskajās kopienās.

Vienkārši ticīgie, kuri nepiedalījās reliģiozajos pasākumos bija nelaimīgāki pat par ateistiem.

Visbiežāk aktīvās ticīgās izrādījās precētas sievietes gados ar nelieliem ienākumiem; vien 1% aktīvo ticīgo ir ar augstāko izglītību. Starp ateistiem vairums bija izglītoti neprecējušies jauni vīrieši.

Reliģija kaut kādā mērā ietekmējusi arī veselību – ticīgie cilvēki mazāk smēķē un lieto alkoholu.

Taču fiziskajās aktivitātes un aptaukošanos ticība nekādi neietekmē. Tomēr paši ticīgie vidēji savu veselības stāvokli novērtēja augstāk nekā ateisti.

Pēc pētnieku domām, ticība Dievam palīdz cilvēkiem iegūt dzīves jēgu, kas tad arī padara viņus laimīgākus, neskatoties ne uz ko.

Tāpat kā jebkurš mērķis, arī reliģijai ir pozitīva ietekme uz cilvēkiem, jo tā motivē viņus censties būt laimīgiem.

Tāpat reliģija ļauj viņiem izjust piederību, kas samazina vientulības un depresijas risku.

Pēc pētījuma rezultātiem, dvēseliskā saikne ar augstākiem spēkiem kompensē ļaudīm cilvēcisko saskarsmi dzīvē.

Starp citu, reliģija ietekmē smadzenes tāpat kā tabletes vai trankvilizatori, uzlabojot garastāvokli un dodot nomierinošu efektu. Reliģisko ceremoniju laikā smadzenēs aktivizējas dofamīna izdalīšanās, kas nodrošina apmierinātības sajūtu.

Bet vai jūs ticiet, ka reliģija dara cilvēku laimīgu?

avots: smotrim.ru

Pievienot komentāru