Saeima atbalsta Ziemeļmaķedonijas pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam

Saeima ceturtdien, 16.maijā, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamu atzīto likumprojektu, ar kuru ratificēja protokolu par Ziemeļmaķedonijas Republikas pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam, tādējādi kļūstot par pilntiesīgu NATO dalībvalsti.

“NATO nodrošina gandrīz viena miljarda pilsoņu drošību Eiropā un Ziemeļamerikā. Līdz ar Ziemeļmaķedonijas pievienošanos NATO būs 30 dalībvalstis – visas gatavas aizsargāt viena otru. Paredzams, ka Ziemeļmaķedonijas pievienošanās aliansei palīdzēs arī stiprināt reģionālo un eiroatlantisko drošību,” iepriekš sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Lēmums par uzaicinājumu uzsākt iestāšanās sarunas NATO tika pieņemts 2018.gada jūlijā. Savukārt 2019.gada 6.februārī pilnvaroti NATO pastāvīgie pārstāvji parakstīja Protokolu par Ziemeļmaķedonijas Republikas pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam.

Pēc Pievienošanās protokola parakstīšanas ir uzsākts ratifikācijas process, kura gaitā NATO dalībvalstis protokolu ratificē atbilstoši valstu nacionālajām procedūrām. Kad visas dalībvalstis protokolu būs apstiprinājušas, tiks uzsākts Ziemeļatlantijas līguma ratifikācijas process Ziemeļmaķedonijas Republikā atbilstoši tās nacionālajām ratifikācijas procedūrām.

Pievienot komentāru