Sievietei, kura nepatiesi apsūdzēja 15 vīriešus izvarošanā, piesprieda cietumsodu uz 10 gadiem

Smags sods par melīgu liecību sniegšanu.  

Apelācijas tiesa atbalstīja 10 gadus ilgu cietuma ieslodzījumu, kas tika prasīts “fantazētājai”, kas izvirzīja nepatiesas apsūdzības par izvarošanu pret vairākiem vīriešiem, un noraidīja viņas apsūdzību par to, ka viņa tikusi kļūdaini notiesāta, ziņo Daily Mail.

Džemma Bila no Bedfontas, Londonas ziemeļos, tika notiesāta ar cietuma ieslodzījumu par melīgu liecību sniegšanu pēc tam, kad viņa izvirzīja nepatiesas apsūdzības par seksuālu uzbrukumu pret 15 vīriešiem, no kuriem vienam tika piespriests cietumsods uz diviem gadiem, bet otrs aizbēga no valsts.

Tomēr 27 gadus vecā Džemma turpina uzstāt, ka ir nevainīga, un šodien lūdza vecākos tiesnešus atcelt viņas sodu. Viņas advokāti Apelācijas tiesai paziņboja, ka tiesa nav brīdinājusi zvērinātos par “mītiem un stereotipiem”, kas tiek izplatīti visapkārt par melīgu izvarošanu sūdzībām.

Viņi arī apgalvo, ka pat, ja viņa būtu vainīga, viņai vajadzētu noteikt sodu par īsāku termiņu, jo viņa bērnībā tikusi pakļauta vardarbībāi. Bet lēdija Džastisa Halleta, vien no visvecākajām sievietēm-tiesnesēm Anglijā, bija viena no trim tiesnešiem, kas noraidīja abas apelācijas un aizsūtīja Bilu atpakaļ uz cietumu.

Lēdija Halleta teica, ka lieta ir aizgājusi daudz tālāk par mītiem un stereotipiem par apsūdzības iesniedzēju. Apsūdzības iesniedzēja tika apsūdzēta par to, ka viņa ir safabricējusi seksuālā rakstura liecības.

“Taisnās tiesas sistēmai ir nodarīti ievērojami zaudējumi – ievērojami līdzekļi tika patērēti, lai izmeklētu noziegumus, kas nekad nav tikuši izdarīti. Un no apsūdzības iesniedzējas puses netika novērota nekāda veida nožēla par izdarīto”.

Bilas advokāti aicina samazināt viņas ieslodzījumu uz 10 gadiem, nodēvējot to par pārmērīgu. Viņi uzskata, ka tiesa nav ņēmusi vērā viņas pagātni, tajā skaitā arī cietsirdīgo izturēšanos, ko viņa piedzīvojusi bērnībā.

“Tam ir bijusi milzīga ietekme uz šīs jaunās sievietes dzīves, un novedis pie tik graujošiem rezultātiem. Tā ir ļoti sabojāta jauna lēdija, un acīmredzot notikušajam ir bijusi liela loma, kāpēc viņa tā rīkojās”.

Piecu nedēļu  ilgajā tiesas procesā Sautworkas Kroņa tiesā 2017. gadā Bila uzstāja, ka tikusi izvarota vai pakļauta uzbrukumam, bet zvērinātie atzina viņas vainu melīgu liecību sniegšanā un taisnās tiesas kursa izkropļošanā.

Savu pirmo sūdzību viņa iesniedza 2010. gada 26. novembrī, kad pateica policijai, ka viņu izvaroja Mahads Kasims. Kasims Ailvortas Kroņa tiesā tika notiesāts par izvarošanu  2011. gada decembrī. Pēc tam 2012. gadā notika atkārtota tiesas izmeklēšana, un viņš tika ieslodzīts cietumā uz septiņiem gadiem. Kasims pavadīja cietumā divus gadus “nopietnas netaisnības” dēļ.

Pēc tam Bila žēlojās policijai, ka ir bijusi par upuri diviem sekusālajiem uzbrukumiem 2012. gada jūlijā, un analogus apvainojumus safabricēja vēl pret sešiem citiem vīriešiem 2013. gadā.

Ko jūs domājat? Vai tāds sods par melīgu liecību sniegšanu ir taisnīgs?

avots: dailymail.co.uk

Pievienot komentāru