Tautas medicīnas līdzekļi no bērza pumpuriem – labākās zālespar aptiekās nopērkamajām!

Bērzu pumpuros koncentrētā daudzumā ir daudz vairāk noderīgu vielu, nekā bērzu sulā

Pavasaris jau rit pilnā sparā, un jau sāk priecēt mūs ar pamazām plaukstošajiem kokiem. Vieni no pirmajiem zaļot sākušajiem ir bērzi. Un jau tagad viņu zaros var pamanīt saulei pretī tiecošos pumpurus. Kāds par to priecē asis, bet kādam tās ir zāles. Bērzu pumpuros koncentrētā daudzumā ir daudz vairāk noderīgu vielu, nekā bērzu sulā. Tie ir saponīni, flavonoīdi, ēteriskās eļļas, vitamīni C un PP (notievēšanas vitamīns – veicina tauku sadedzināšanu), provitamīns A (karotīns) un tādi minerāli kā magnijs, dzelzs un kalcijs. Pateicoties tam, zāļu komplekss no bērzu pumpuriem sniedz vitaminizējošu, attāropojošu un antisklerotisku iedarbību – izvada lieko holesterīnu no asinsvadiem.

Pumpurus ir ļoti svarīgi savākt, pirms tie ir atvērušies (kad tie vēl ir salipuši) – pēc tam tie zaudē savas ārstnieciskās īpašības. Lai savāktu pumpurus, tie rūpīgi ir jānogriež ar nazi no zariem. Kad ir savākts aptuveni kilograms, tas jau būs pietiekoši pavasara ārstnieciski-profilaktiskajam kursam. Bet efekts būs labāks, ja kursu pēc diviem-trim mēnešiem atkārtosiet. Šajā gadījumā jāpielasa vēl viens maisiņš ar pumpuriem. Atnākot mājās, pumpuri ir jāizkaltē – tie jāizber uz papīra. Labāk, ja vieta atrodas ēnā – tā ilgāk saglabāsies labās vielas.

Kontrindikācijas.

Bērzu pumpuru līdzekļi nav ieteicami cilvēkiem, kuriem konstatēta nieru mazspēja, un arī grūtniecēm.

Pumpuru receptes

Lai pagatavotu, ņemiet 10 gramus pumpurus un aplejiet ar 200 ml vāroša ūdens. Tas ir labs līdzeklis pret paaugstinātu asinsspiedienu un tūsku, kā arī aterosklerozes profilaksei. Katru reizi jāgatavo svaigs, dzert siltu – pa ½ – 1/3 glāzei 40 – 50 minūtes pirms ēdienreizes, no rīta un vakarā. Uz nakti nedzeriet – būs daudz jāskrien uz tualeti. Ja glāzi bērzu pumpura novārījuma ieliesiet vannā, tas darbosies kā nomierinošs līdzeklis ādas saslimšanu gadījumos, kad ir parādījusies nieze. Procedūras ilgums 10 – 15 minūtes.

Spirta uzlējums

Lai to pagatavotu, ņemiet 1 daļu pumpuru un aplejiet ar 5 daļām 90 % spirta, uzlieciet vāku un ļaujiet nostāvēties 12 – 14 dienas tumšā vietā. Kā žulti dzenošu līdzekli lieto holecistīta (bez akmeņiem) gadījumā un, lai kompleksi attīrītu organismu. Šajā gadījumā uzlējumu dzeriet pa 1 ēdamkarotei trīs reizes dienā stundu-pusotru pēc ēdienreizes. Tāds pats lietošanas veids palīdz arī migrēnas gadījumā. Uzlējumu var izmantot kā rētu dziedējošu līdzekli – mazos ievainojumos, sasitumos, slitki dzīstošās čūlās – šajā gadījumā problemātiskās vietas ir jāapsmērē ar uzlējumu divas – trīs reizes dienā. Kā pretiekaisuma līdzeklis uzlējums tiek izmantots, lai ārstētu artrītu un miozītu. Šajā gadījumā jāiemērc neliels vates daudzums uzlējumā, un jāliek kompreses. Kompreses jāmaina divreiz dienā.

Eļļas tinktūra

Lai to pagatavotu, ņemiet 1 glāzi sasmalcinātu bērzu pumpuru (tie jāsasmalcina piestā), un aplejiet ar 600 ml augu eļļas. Ļaujiet maisījumam nostāvēties 40 diennaktis tumšā vietā, laiku pa laikam apmaisot. Pēc tam pievienojiet 50 gramus asinszāles, kumelītes un pelašķus, un ļaujiet nostāvēties vēl 3 nedēļas. Pēc tam uzlējumu uzvāriet 30 minūtes uz plīts, un ļaujiet nostāvēties vēl trīs diennaktis. Rezultāts attaisnos tādu sarežģītu pagatavošanas procesu – hemoroīdi baidās no tādām zālēm, kā no uguns. To izmanto mikroklizmām – pa 10 ml divas reizes dienā.

Tēja

Ja bērzu pumpurus uzvāra, kā tēju, tad tas būs diezgan labs līdzeklis, lai ātri atjaunotu spēkus pēc saaukstēšanās. Pateicoties ēteriskajām eļļām, tas iedarbojas kā antibakteriāls līdzeklis, un palīdzēs izsvīst, kā arī sniegs spēku, pateicoties vitamīniem un mikroelementiem. Tējai ņemiet 1 tējkaroti pumpuru. Dzeriet 4 – 5 reizes dienā.

Recepte notievēšanai

Ņemiet 25 gramus bērzu pumpuru, asinszāli, kumelītes un salmeni. Samaliet visas sastāvdaļas pulverī un rūpīgi samaisiet. 1 ēdamkaroti šī pulvera aplejiet ar ½ litru vāroša ūdeni, ļaujiet nostāvēties 15 minūtes. Dzeriet no rīta tukšā dūšā un vakarā pirms miega – pa 250 gramiem viena mēneša garumā.

avots

Pievienot komentāru