Tipiskas jauno autovadītāju kļūdas, kuras neizbēgami noved pie avārijas

Piedāvājam tipiskas jauno autovadītāju kļūdas. Saskaņā ar ceļu satiksmes direkcijas statistiku, ievērojama avāriju un nelaimes gadījumu uz ceļa daļa notiek jauno autovadītāju dēļ.

Vēlēšanās pazīmēties vienaudžu priekšā, ātra un riskanta braukšana, satiksmes noteikumu pārkāpšana, pieredzes trūkums, un pie tam nemācēšana tikt galā ar kritiskām situācijām – lūk, galvenie ceļu satiksmes negadījumu cēloņi, kuros piedalās jaunie autovadītāji. Te pieskaitāma arī pavirša attieksme gan pret savu, gan citu dzīvībām.

Mēģināsim sīkāk paskatīties uz faktoriem, kuru dēļ jaunieši riskē nokļūt avārijā.

1. Zināms, ka 80 % visu sadursmju notiek autovadītāja neuzmanīgas braukšanas dēļ. Sarunāšanās pa telefonu, ēšana pie stūres, skaļas mūzikas klausīšanās, īsziņu rakstīšana un sarunas ar pasažieriem – šis viss palielina iespēju nokļūt avārijā.

2. Pēc CSDD datiem, jaunie autovadītāji visbiežāk par visiem pārsniedz ātrumu, pie kam “paraļļot” viņiem patīk tieši pilsētu robežās. Rezultāts ir bēdīgs: līdz 30 % CSN ar nāvējošu rezultātu jauniem autovadītājiem notiek ātruma pārsniegšanas dēļ.

3. Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšana ieņem ievērojamu vietu CSN iemeslu sarakstā, kurā iesaistīta jaunatne. Un, ja liela daļa pieaugušo vismaz cenšas “pieklājīgi” pārkāpt noteikumus, neapdraudot apkārtējot un riskējot tikai ar soda iegūšanu, tad jaunatne bieži pārkāpj CSN tikai, lai izrādītos draugu priekšā vai censtos kaut ko pierādīt. Šādas izrādīšanās sekas – braukšana pie sarkanās gaismas, ātruma pārsniegšana, asas virāžas un nopietnas avārijas ar traģisku iznākumu.

4. Daudziem jauniešiem reāli nav vajadzība pēc mašīnas. Mašīna tiem vajadzīga tikai izklaidei – lai tajā iedzertu alu, paraļļotu pa naksnīgo pilsētu un izvizinātu meitenes. Tādus subjektus pilnībā nebiedē iespēja palikt bez tiesībām, jo mašīnas vadīšana dzērumā jauniešiem ir mūsdienu ikdiena. Un tas tā ir ne tikai Latvijā. Tai pat ASV vairāk kā puse (!) pie stūres nomirušie jaunieši atradās alkohola reibumā.

5. Pārpildīta mašīna. Bieži vien jaunieši saspiežas mašīnā kā siļķes mucā. Un tas, pirmkārt, novērš vadītaja uzmanību, jo liela jauniešu kompānija bieži ir ļoti skaļa. Otrkārt, virssvars izraisa bojājumus suspensijā un līdz ar to vadības zudumu. Tas nav tik izplatīts CSN cēlonis kā braukšana dzērumā vai noteikumu pārkāpšana, bet arī ne tik nenozīmīgs, lai to neievērotu.

6. Braukšana nepiesprādzētam arī ir viens no ceļu traumatisma un nāves iemesliem jauno autovadītāju vidū. Saskaņā ar datiem, lielākā daļa jauniešu ignorē drošības jostas, uzskatot to par neobligātu atribūtu. Daudzi pat cenšas kaut ko izmainīt automašīnas elektronikā, cenšoties atslēgt signālu, kas kaitinoši brīdina par nepiesprādzētu jostu.

7. Kaislība uz tonēšanu un visādiem sportiskiem uzlabojumiem, kas traucē pārskatam, arī spēlē savdabīgu lomu. Daudzi nelaimes gadījumi uz gājēju pārejām tumsā ir lielā mērā saistīti ar to, ka vadītājs nespēja normāli pārraudzīt ceļu priekšā.

Visbeidzot, ņemot vērā visus augstāk minētos faktorus – braukšanu dzērumā, ātruma pārsniegšanu, ceļu satiksmes noteikumu pārsniegšanu – jaunajiem autovadītājiem nav pietiekama pieredze, lai kritiskās situācijās novērstu sadursmi. Jauniņie var ātri iemācīties “lēkāt” pa joslām un veikli nogriezt ceļu, bet sasveres gadījumā ne katrs no viņiem ir spējīgs savaldīt automašīnu un izvairīties no avārijas. Atliek vien cerēt, ka, apzinoties augstāk minētās kļūdas, jaunieši sāks labāk uzvesties uz ceļa.

Pievienot komentāru