Tūkstošiem gadu atpakaļ cilvēki gulēja divas reizes diennaktī. Varbūt mums jādara tāpat?

Saldus sapņus! Pamostaties nakts vidū un nevarat aizmigt? Zinātnieki apstiprina, ka jums nepieciešams gulēt divreiz diennaktī.

Rodžers Ekirhs, vēsturnieks no Virdžīnijas štata Politehniskā institūta ASV 2005.gadā aprakstīja pētījumu par mūsu senču miega paražām. Vēsturnieks apstiprina, ka līdz 20.gs. cilvēki gulēja divas reizes dienā un to pierāda dažādi avoti, raksta Big Think.

Lūk, šādi izskatījās divfāzu miegs kādreiz.

Pirmais miegs sākās līdz ar krēslas iestāšanos un turpinājās līdz plkst. 03:00 naktī. Pēc pamošanās cilvēki nodarbojās ar savām ikdienas lietām – tādām, kā lūgšanas, mājas darbi un meditācija.

Otrais miegs – vai arī rīta, sākās īsi pēc pamošanās perioda un turpinājās līdz rītam.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka miega režīma izmaiņas notika pēc apgaismojuma izgudrošanas.

Cilvēki sāka ieslēgt apgaismojumu un nodarboties ar dažādām aktivitātēm tumšajā laikā, līdz ar to izsitot sevi no bioritma, tādā veidā sevi izsmeļot. Starp citu, pārriešana uz vienu gulēšanu dienā tiek uzskatīta arī par līdzekli cīņā ar mēnessērdzību.

Interesanti, ka reizē ar pāriešanu uz vienu gulēšanas reizi diennaktī parādījās arī pirmie ieraksti par depresiju un bezmiegu.

Arī mūsdienās var sastapt cilvēkus, kas guļ divas reizes diennaktī. Piemēram, valstīs, kas praktizē siestu, vai arī tie, kas strādā nakts maiņās.

Lai gan mūsdienu zinātne ir vienbalsīga par vienas gulēšanas reizes priekšrocībām, jums iesakām orientēties uz savu pašsajūtu un pašiem izvēlēties optimālo režīmu.

Cik stundu miega vajag tev, lai tu justos atpūties?

avots: lifter.com.ua

 

Pievienot komentāru