Veselības ministrija aprēķina, ka “ātrajiem” Covid-19 testiem vajag vēl 14 miljonus eiro

Paštestu Covid-19 konstatēšanai skolēniem un publiskajā sektorā strādājošajiem papildus no valsts budžeta būs nepieciešami 14 148 160 eiro.

Veselības ministrijas (VM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā “Plaša ātro antigēna paštestu izmantošana Covid-19 skrīningam, Pirmais posms” skaidrots, ka atbilstoši premjera uzdotajam uzdevumam, VM uzdots piedāvāt risinājumus Covid-19 testēšanas paplašināšanai, tai skaitā plašākai antigēna un cita veida ātro testu pielietošanai.

Atbilstoši Operatīvās vadības grupas sniegtajam priekšlikumam speciālisti ir vērtējuši nepieciešamību veikt regulāru testēšanu uz Covid-19 arī vakcinētām un pārslimojušām personām sabiedrībai kritiski svarīgajās nozarēs nodarbinātajiem, kas ir būtiski, lai laikus atklātu Covid-19 infekciju personām bez simptomiem.

Papildus, ņemot vērā laboratoriju noslodzi un testēšanas pakalpojumu izmaksas, rutīnas asimptomātisko personu testēšanai varētu tikt izmantota salīdzinoši lētāka testēšanas metode – ātrie “SARS-CoV-2” vīrusa antigēna testi, kur parauga paņemšanai un izmeklējuma veikšanai nav nepieciešams piesaistīt mediķus, jo materiāla parauga paņemšanu un rezultātu interpretāciju veic pati persona.

Atbilstoši Eiropas Slimību profilakses centra (ECDC) rekomendācijām, ka minētie paštesti uzlabo testēšanas pieejamību, paātrina diagnostiku, līdz ar to piedāvā iespēju agrāk izolēt inficētās personas un samazināt tālāku infekcijas transmisiju.

ECDC rekomendācijās arī uzsver, ka paštestus labāk uztver sabiedrība, turklāt tos ir iespējams veikt daudz biežāk nekā “PĶR” testus laboratorijās. Tāpat paštesti bieži ir lētāki par PĶR testu izmaksām.

Attiecībā uz priekšlikumiem turpmākai rīcībai tiek piedāvāts sākotnēji ieviest paštestu izmantošanu skrīningam izglītības, kā arī publiskā sektora prioritārajās jomās.

Vienlaikus tiktu sagatavota normatīvā bāze un loģistikas sistēma turpmākai paštestu lietošanas paplašināšanai. Skrīnings ar paštestiem izglītības un publiskā sektora prioritārajās jomās tiks veikts gan vakcinētām, pārslimojušām, gan nevakcinētām personām, tostarp, bērniem.

Plānots, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā publicētais testēšanas algoritms tiks papildināts ar paštestu veikšanu, kā arī izstrādāti pasākumi, kas institucionāli un individuāli veicami, ja testa rezultāts ir pozitīvs.

Minētie pasākumi paredzētu rezultātu paziņošanas procedūru, ja tests ir veikts mājās, pozitīvo rezultātu paziņošanu SPKC, apstiprinošā PĶR testa veikšanu epidemioloģiski drošā veidā, darba nespējas un kontaktpersonu statusa un procedūru regulējumu.

Visu rakstu Tu vari izlasīt ŠEIT

Pievienot komentāru