XVII Ziņģētāju un stāstnieku vakars Viļānos “Muižiņ, mana muižiņa, āriskā vietiņā”

16.februārī plkst. 15.00 aicinām uz XVII Ziņģētāju un stāstnieku vakaru “Muižiņ, mana muižiņa, āriskā vietiņā” Viļānu kultūras namā (Kultūras laukumā 2, Viļānos).

Tradicionāli februārī Viļānos pulcējas ziņģētāji un stāstnieki, lai muzicētu un dalītos stāstos. Šī gada vienojošā tēma ir “Muižiņ, mana muižiņa, āriskā vietiņā”. XVII Ziņģētāju un stāstnieku vakarā piedalīsies vairāk nekā 20 ziņģētāju grupas, solot aizraujošu koncertu un dančus 5 stundu garumā.

Viļānos ziņģēs Ludzas novada Isnaudas folkloras kopa, Ciblas novada Zvirgzdenes lauku kapela, apvienotais sievu un vīru ansamblis no Krāslavas novada Izvaltas, folkloras kopa “Saivenis” no Balvu novada Bērzpils, Viļānu vīru kopa “Kūzuls”, folkloras kopa “Viļōnīši” un Viļānu lauku kapela “Bumburneicys”, Kārsavas novada Malnavas muzikanti un Salnavas muižas muzikanti “Sābri”, Varakļānu novada Murmastienes folkloras kopa, Gulbenes novada Lizuma lauku kapela, Tautas muzikantu kapela “Kramiņi” no Engures novada Smārdes, Brīvā stila kapela no Rīgas, Talsiem, Ludzas un Dagdas, folkloras kopa “Krauklēnieši” no Cesvaines, Kokneses folkloras kopa “Urgas”, kapela “Rotas muzikanti” no Burtnieku novada Rencēniem, Tukuma folkloras ziņģu kopa “Avots”, Madonas novada senioru ziņģu ansamblis “Trizulis” no Mārcienas, folkloras kopa “Vesetnieki” no Kalsnavas un folkloras kopa “Madava” no Barkavas, kapela “Sēļu muižas muzikanti” un folkloras kopa “Sēlene” no Mazsalacas novada Sēļiem.

Ziņģētāju un stāstnieku vakara mērķis ir popularizēt mūsdienu folkloru kā sabiedrības kultūras sastāvdaļu, veicināt tautas tradīciju saglabāšanu un pārmantojamības procesu, kā arī nodrošināt izglītošanas un pieredzes apmaiņas procesu starp ziņģētājiem un stāstniekiem. Ziņģētāju un stāstnieku vakarā piedalās latviešu un cittautu ziņģu un stāstāmas folkloras izpildītāji.

Pirmo reizi ziņģētāju vakars notika 2003. gadā Barkavā (Madonas nov.), bet nu jau daudzus gadus tas mājvietu radis Viļānos. Pagājušajā gadā Ziņģētāju un stāstnieku festivāla tēma bija “Redz, kā dzīvo…”, 2017. gadā – “Mājas”, 2016. gadā – “Katram prieki krājas…”, 2015. gadā – “Satikšanās un patikšanās”, 2014. gadā – “Krogus dziesmas un stāsti”, 2013. gadā – “Ģimenes godi”, 2012. gadā – “Dziedāsim to skaisto ziņģi un stāstīsim to labāko stāstu”, 2011. gadā – “Dziedāsim to riņķa dziesmu…”

Pasākumā dalībnieki vērtē viens otru un nosaka gada labākos ziņģētājus, tāpat vērtēšanā iesaistās arī skatītāji, izvēloties savu simpātiju. 2019. gadā Ziņģi finansiāli atbalsta Viļānu novada dome, Latviešu folkloras krātuve, kultūras menedžmenta centrs “Lauska”, Tautas muzikantu biedrība un tās sadarbības partneri.

Ieeja pasākumā: 1,00 EUR

Sīkāka informācija: Iveta Dukaļska, Tautas muzikantu biedrības valdes priekšsēdētāja, tālr. 20019452

Pievienot komentāru