Zinātnieki apgalvo, ka jūsu piedzērušais “es” – ir jūsu īstā personība

Nedzērājiem nepaveicās!

Vai jūs sev liekaties esam cits cilvēks, kad esat piedzērušies? Vai arī jūs vienkārši negribat atzīt, ka tieši reibumā jūs kļūstat par tādu cilvēku, kāds patiesībā esat? Nav izslēgts, ka abi varianti ir pareizi.

Saskaņā ar pētījumu, kas 2017. gadā publicēts žurnālā Clinical Psychological Science, cilvēka uzvedība dzērumā visvairāk atbilst viņa patiesajai personībai skaidrā stāvoklī.

Milzīga zinātnieku grupa no Misūri štata universitātes un Perdū universitātes izpētīja 156 brīvprātīgos, kuri piekrita bez maksas piedzerties, lai saprastu, kā tieši viņus ietekmē alkohols.

Divas nedēļas pirms eksperimenta dalībniekiem tika izdalītas anketas, kur viņiem bija jānovērtē dažādas savas īpašības un rakstura iezīmes skaidrā stāvoklī un dzērumā. Un, lai arī zinātniekiem vajadzēja paļauties uz atbilžu godīgumu un jautājumu kvalitāti, viņu secinājumi apstiprina to, kas daudziem jau tīri intuitīvi ir skaidrs: dzērumā mēs bieži vien esam gatavi uzvesties patiesāk, nebaidoties no sekām.

Un tā, pētījuma dalībniekus pēc nejaušības principa iedalīja divās grupās. Vienai grupai iedeva šņabi ar “Sprite”, bet otrai – nez kāpēc tikai “Sprite”. Nav saprotams, kā tādu grupu varēja uzskatīt par kontroles grupu, jo nav nekādas grūtības atšķirt “Sprite” no šņabja.

Tiem, kuri dzēra šņabi ar “Sprite”, tika likts dzert bez apstājas, un pildīt dažādus uzdevumus, bet skaidrā esošie dalībnieki viņus vēroja.

Pēc uzdevumu izpildīšanas dalībniekiem palūdza “izlikt sev atzīmes”. Visi viņi uzskatīja, ka dzērumā viņiem viss sanāk labāk – ka viņi ir atvērtāki jaunajam, emocionāli stabilāki, ekstrovertāki un vispār arī komunikablāki. Nu jā, mēs visi zinām, ka dzērumā visiem jūra līdz ceļiem.

Tomēr skaidrā esošie novērotāji nepiekrita viņiem: pēc viņu domām piedzērušies un skaidrā esošie cilvēki uzvedās vairāk vai mazāk vienādi. Tas ir, alkohols apziņā rada izmainītas uzvedības ilūziju, bet patiesībā no malas ne vienmēr ir redzams, ka viņš ir piedzēries!

Reičela Vinograda, psiholoģe, kas strādāja pie šī pētījuma, apgalvo, ka viņas komanda bija šokā, kad izrādījās, ka piedzērušies dalībnieki sevi uztver nebūt ne tāpat, kā skaidrā esošie novērotāji. Tas ir, alkohols izkropļo mūsu pašapziņu vairāk, nekā mēs domājam. Visumā, daudzi to arī tāpat zināja.

Pētījuma aprakstā tiek izdarīts sekojošs secinājums:

Atškirība pašapziņā starp skaidrā esošu un piedzērušu personību bija pamanāmāka, nekā novērotāju uztvere, bet alkohola izraisītās ekstraversijas izmaiņas vienādi atzīmēja gan subjekti, gan novērotāji”.

Diezgan interesanti secinājumi, vai ne?

avots: curiosity.com

Pievienot komentāru