Žurnālista izmeklēšana: Ornitologu negausība Latvijā ir fantastiska. Apskati, cik viņi sagrābušies

AUTORS: Kristīne Stalidzāne
Ar īpašu apetīti izcēlusies Latvijas ornitoloģijas biedrība, pieprasot no valsts gandrīz 60 tūkstošus eiro teju bezjēdzīgam pasākumam – vēlmei izdot žurnāla “Putni dabā”, kuru bez pašiem veidotājiem, visticamāk, izlasīs varbūt pārdesmit putnu vērotāju. Vides aizsardzības fonds (VAF) gan nav apmierinājis šo ornitologu kārību, piešķirot vien 19 tūkstošus eiro. 
Tradicionāli Vides aizsardzības fonds dāsni apveltījis vēl trīs informatīvus projektus – žurnālu “Vides vēstis” un “Ieva dzīvo zaļi” izdošanu, kā arī raidījuma “Vides fakti” veidošanu. Pilnu prasīto samaksu – 75 tūkstošus eiro – saņēmis raidījums “Vides fakti”, pārējiem izdevumiem piešķirts par 10 tūkstošiem eiro mazāk nekā prasīts, proti, “Vides vēstis” lūdza finansējumu gandrīz 45 tūkstošu eiro apmērā, bet saņēma nepilnus 35 tūkstošus eiro, savukārt “Ieva dzīvo zaļi” vēlējās no valsts saņemt 32 tūkstošus eiro, bet piešķirtais finansējums ir gandrīz 21 tūkstotis.
Interesanti, ka Vides aizsardzības fonds, kurš saņem finansējumu no valsts, savu materiālo atbalstu sniedzis arī Vides aizsardzības un attīstības ministrijai, kuras pakļautībā fonds darbojas. VAF piešķīris ministrijai 15 tūkstošus eiro pasākumam, kura nosaukums ir “Vispusīgs vides komunikācijas un LVAF atbalstīto mediju projektu efektivitātes novērtējums kopējā vides komunikācijas telpā, stratēģiskas rekomendācijas turpmākas vides komunikācijas veidošanā”.  39 tūkstošus eiro VAF piešķīris VARAM Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Vides snieguma novērtējuma Latvijai prezentēšanai un mērķauditorijas informēšanai, 20 tūkstošus eiro – Eiropas mobilitātes nedēļas 2019 komunikācijas kampaņai, bet 13 tūkstošus eiro – atbalstam prezidentūrai Baltijas jūras valstu padomē 2019.gadā.
Tāpat VAF kā finansējuma piešķīrējs bijis citai VARAM pakļautības iestādei – Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP), kas saņēmusi gandrīz 65 tūkstošus eiro divu aktivitāšu īstenošanai. 14,6 tūkstoši eiro piešķirti DAP kapacitātes celšanai, lai veiktu Zemkopības ministrijas deleģēto funkciju nodrošināšanu bioloģiski vērtīgo zālāju aizsardzības un apsaimniekošanas jomā, bet 50 tūkstoši eiro – atbalsta un sapratnes veicināšanai par dabas skaitīšanu trešajam posmam.

Pievienot komentāru