12 augļi un dārzeņi, kuros atrada visvairāk pesticīdus. Kas to būtu domājis!

Kāposti, kas bieži tiek uzskatīti kā ļoti barojoši un veselīgi, ir iekļauti līdz ar citiem augļiem un dārzeņiem sarakstā, kas ir “pilni ar pesticīdiem”.

Uzraudzības komanda katru gadu publicē sarakstu ar „Netīrais ducis”, kurā tā novērtē 12 produktus, kuros ir visvairāk pesticīdu atlieku.

Grupa analizē datus, kas balstīti uz Zemkopības ministrijas produktu regulāru pārbaudi.

Pēdējo reiz, ka lapu kāposti bija iekļauti ASV Lauksaimniecības departamenta “Netīrā duča” sarakstā, bija 2009. gadā, kad kāposti ieņēma astoto vietu.

“Mēs bijām pārsteigti, ka lapu kāpostos bija tik daudz pesticīdu, bet rezultāti bija viennozīmīgi”, – sacīja toksikologs Alekss Temkins.

Saskaņā ar ziņojumu vairāk nekā 92% kāpostu pēc mazgāšanas un tīrīšanas ir vismaz divu pesticīdu atliekas.

Dažiem bija līdz pat 18 atliekām. Gandrīz 60% kāpostu paraugu parādījās dimetil-tetraklorotereftalāta atlikums, kas ir pazīstams kā cilvēka kancerogēns.

Pesticīdi palīdz aizsargāt kultūraugus no kukaiņiem, nezālēm un infekcijām, bet pētījumi liecina par korelāciju starp cilvēku ķimikālijām un slimībām.

Līdzās lapu kāpostiem sarakstā iekļuva sekojoši produkti:

  1. Zemenes
  2. Spināti
  3. Nektarīni
  4. Āboli
  5. Vīnogas
  6. Persiki
  7. Ķirši
  8. Bumbieri
  9. Tomāti
  10. Selerija
  11. Kartupeļi

Grupa arī publicēja sarakstu “Tīrais piecpadsmit”, izceļot 15 produktus, kuros konstatētas vismazākās pesticīdu atliekas.

Tas ietilpst avokado, kukurūza, ananāsi, saldie zirnīši, sīpoli, papaija, baklažāni, sparģeļi, kivi, kāposti, ziedkāposti, brokoļi, sēnes un melone.

Un ko tu domā? Bieži lieto šos produktus?

avots: cnbc.com

Pievienot komentāru