Berlīnē Latvijas simtgadi atzīmēs ar vērienīgu simtgades skaņdarba pirmatskaņojumu

Berlīnē Latvijas valsts simtgadi atzīmēs ar vērienīgu Latvijas, Vācijas koru kopkoncertu un Jēkaba Jančevska simtgadei komponēta skaņdarba pirmatskaņojumu pašā pilsētas sirdī – Berlīnes centrālajā koncertnamā Konzerthaus Berlin. Koncerta patrons ir Berlīnes valdošais birģermeistars Mihaels Millers (Michael Müller).

Koncertā kopīgi uzstāsies kamerkoris “Ave sol” un viens no Vācijas galvaspilsētas tradīcijām bagātākajiem koriem “Berliner Singakademie”. Abus korus pavadīs atzītais Konzerthausorchester Berlin orķestris, kurš š.g. septembrī koncertcikla “Dzimuši Latvijā” ietvaros uzstājās Rīgā.

Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos latviešu jaunās paaudzes komponista Jēkaba Jančevska īpaši Latvijas valsts simtgadei komponēts skaņdarbs “Spārni, lielums un spēks”, kuru diriģēs “Ave Sol” galvenais diriģents Andris Veismanis. “Tas būs mazliet sfēriski un ļoti spirituāli,” sajūtas pirms koncerta apraksta vācu kora “Berliner Singakademie” vadītājs Ahims Cimmermans (Achim Zimmermann).

Pirms koncerta Latvijas vēstniecība Vācijā rīko svinīgu pieņemšanu, kurā ar uzrunām uzstāsies Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa, Berlīnes senāta Eiropas un kultūras lietu valsts sekretārs Gerijs Vūps (Gerry Woop), kā arī kora “Berliner Singakademie” izpilddirektors Nikolauss Zanders (Nikolaus Sander).

Koncerts Berlīnē ir viens no Latvijas valsts simtgades svinību starptautiskās programmas norisēm Vācijā. Latvijas valsts simtgades svinības notiek laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir “Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Pievienot komentāru