Kāpēc Lielbritānijā grib aizliegt mitrās salvetes. Iemesls ir samērā banāls…

Cik reizes sabiedriskajā tualetē jūs esat redzējuši lūgumu “nemest podā mitrās salvetes un sieviešu higiēnas līdzekļus?” Liekas, visiem ir jāsaprot, ka tā nedrīkst darīt, bet visi šie brīdinošie uzraksti neparādās tāpat vien. Lielbritānijā pret šo jautājumu attiecas nopietni, un grasās aizliegt mitro salvešu pārdošanu.

Tas viss tāpēc, ka cilvēki tās met podā. Rezultātā 93 % gadījumu, kad ir aizdambējušās kanalizācijas caurules, par iemeslu ir bijušas tieši mitrās salvetes. Problēma ir tāda, ka salvešu sastāvā ir plastika, tas nozīmē, ka tās nesadalās kā papīrs. Lielbritānijas valdība taisās likt ražotājiem izvēlēties: vai nu viņi ražo salvetes bez plastikas, vai arī pārstāj tās ražot vispār.

Par polietilēna maisiņu kaitīgumu mēs zinām jau sen, tikpat graujošas ir arī mitrās salvetes. Ja tās, piemēram, nonāk okeānā, tās apēd jūras radības, un pēc tam tās iet bojā. Tas pats notiek ar savvaļas dzīvniekiem. Lai saprastu katastrofas mērogus Anglijā, Guardians publicēja apreīnus, saskaņā ar kuriem Kentas pilsētas iedzīvotāji kanalizācijā ir izmetuši 2000 tonnas mitro salvešu. Jā-jā, šie likuma paklausītāji, briti!Kad kanalizācija aizdambējas ar salvetēm, tajā uzkrājas tauki. Bet 2013. gadā Londonas kanalizācijā atrada sakaltuša tauka gabalu autobusa izmērā.

Brr…atgādina šausmu filmu…Slimnīcās un skaistumkopšanas salonos jo īpaši cilvēkiem patīk ar mitrajām salvetēm notīrīt virsmas, bet zinātnieki jau ir pierādījuši, ka tas tikai palīdz tālāk izplatīt baktērijas, tas ir, faktiski mitrās salvetes baktērijām sniedz otro dzīvi. Mitrās salvetes kaitē arī tieši cilvēka ādai. To sastāvā ir spirts, un tāpēc āda tiek papildus sausināta.

Pārāk liela ķimikāliju daudzuma atrašanās uz ādas var izraisīt dažāda veida alerģiskas reakcijas.  Jo īpaši kaitīgas mitrās salvetes var būt maziem bērniem. Mazuļiem jāizvēlas tikai bērnu mitrās salvetes, kurās ir mazāks ķīmisko vielu daudzums, tās nesatur spirtu, bet skābuma līmenis sastāda 5,5.

Ārsti – ginekologi brīdina, ka tādas salvetes labāk neizmantot intīmajai higiēnai, jo tās iznīcina mikrofloru, un āda paliks sausa. Rezultātā var rasties ārējo dzimumorgānu iekaisums. Tādu mitro salvešu lietošana, kurām ir beidzies derīguma termiņš, ir kategoriski aizliegta, jo, kā visai citai sadzīves ķīmijai, arī mitrajām salvetēm ir derīguma termiņš. Salvešu lietošana pēc tam, kad tām ir beidzies derīguma termiņš, var radīt kaitējumu ādai.

Britu premjerministre Terēza Meja ir paziņojusi plānu, saskaņā ar kuru Anglijai līdz 2042. gadam ir jāatbrīvojas no vienreiz lietojamām plastmasas precēm, bez kurām var arī iztikt. Tika paziņots, ka tuvākajā laikā tiks aizliegti plastmasas salmiņi, karotītes kafijas vai tējas samaisīšanai un ausu tīrīšanas kociņi.

avots

Pievienot komentāru