“Mana atriebība būs šausmīga”: kāpēc meitenes pēc šķiršanās maina imidžu

Ne tikai mūzikas un kino zvaigznes, kurām pastāvīgi seko slavenību fotogrāfi, bet arī parastie cilvēki pēc šķiršanās ar mīļoto cilvēku cenšas izmainīt sevi un savu dzīvi. Šeit slēpjas psiholoģiska glābšanās no draudošās problēmas.

“Lai jau apskauž”

Pirmais iemesls, kāpēc meitenes maina imidžu pēc tam, kad mīļotais vīrietis viņas ir pametis – uzstājīgs nodoms pierādīt viņam un pašai sev, ka viņš ir zaudējis kaut ko ļoti vērtīgu. Tieši tāpēc dāmas, kas mierīgās dzīves laikā ir pieņēmušās svarā, sāk mērķtiecīgi tievēt, kardināli maina matu krāsu. Ja agrāk kosmetologa apmeklējumam viņām nepietika naudas, tad tagad skaistuma procedūrām tiek tērēti pēdējie līdzekļi.

Amerikāņu psihologs un publicists Frenks Džefkins apgalvo, ka tieksmē sasniegt vēlamā izskata virsotni slēpjas svarīgs iekšējās izaugsmes stratēģijas potenciāls, kas arī ļauj vēlamo uzskatīt par esošo.

Rezultātā meitenes, kas mainījušas ārējo izskatu, arī iekšēji kļūst pārliecinātākas par sevi. Sākumā viņas vēlas vienkārši izrādīt “jauno es” savam bijušajam mīļotajam, bet ar laiku šī vēlēšanās arvien vairāk izlīdzinās. Pakāpeniski dāmas sāk pamanīt, ka arī citi, ne mazāk pievilcīgi vīrieši pievērš viņām savu uzmanību. Svešu cilvēku komplimenti, draudzeņu apbrīns un pašu apjausma par efektīvu rezultātu sasniegšanu arvien vairāk aizēno atmiņas par bijušo un par viņa pēdējiem aizvainojošajiem paziņojumiem. Un pēc tam atdzimušās skaistules dzīvē, kā likums, parādās nākamais mīļotais, un visas domas koncentrējas tikai un vienīgi par jaunizveidojušos romānu. Imidža maiņa bieži vien ir jaunas mīlas katalizators.

“Mana atriebība būs šausmīga”

Cits, ne mazāk izplatīts iemesls, kāpēc mīļoto cilvēku pamesti cilvēki sevi maina – tā ir vēlēšanās atriebties. Kaut kas tāds notiek gan ar vīriešiem, gan ar sievietēm. Kāda slavena amerikāņu sportiste reiz žurnālistiem pastāstīja, ka kļuva par sporta meistari paukošanā tieši tāpēc, ka sapņoja izaicināt savu bijušo uz dueli un kārtīgi sadurstīt. Tomēr pastāvīgie treniņi izmainīja ne tikai šīs meitenes ārējo izskatu, bet arī visu turpmāko dzīvi. No parastas pilnīgas studentes brillēs viņa pārvērtās par profesionālu sportisti, sāka lidot uz sacensībām dažādās valstīs, un pavisam aizmirsa par savu atriebību pret vīrieti, kurš reiz viņu bija pametis visgrūtākajā viņas dzīves brīdī.

Bet mēdz būt arī tā, ka vēlēšanās atriebties maina cilvēku uz slikto pusi. Kā likums, skaistuļu pamesti jaunie vīrieši sapņo kļūt par “mačo” un atriebties meitenei, turklāt tā, lai kaitētu viņas ārējam izskatam. Ir vairāki stāsti par to, kā parasts, kluss vīrietis pārvēršas par kriminālu tipiņu. Vēlme izlikties stilīgam un nejaukam kopā ar atriebības alkām pret bijušo mīļoto, bieži vien liek cilvēkam veikt noziegumu – nolaupīt sievieti, vai arī apzināti kaitēt viņas veselībai un ārējam izskatam. Bet tālāk – vai nu cietums vai arī tālāka stagnācīja brīvībā starp īstiem krimināllietu elementiem.

Psiholoģe Svetlana Gubanova uzskata, ka pats labākais, ko var izdarīt cilvēks, kas ir pakļaut mīlas atriebei – ir kļūt par laimīgu cilvēku citā dzīvē, kas notiek pēc citiem noteikumiem un pavisam citiem ieradumiem.

“Tā neesmu es”

Daudz retāk pēc neveiksmīgām personīgajām attiecībām cilvēks cenšas kopā ar imidžu pilnībā izmainīt arī sevi pašu, lai noslēptos aiz savas jaunās personības. Kā likums, kaut kas tāds notiek ar cilvēkiem, kuri ir pārliecināti par sevi, pašpietiekami, bet kuri nonākuši nopietnā savas otrās pusītes ietekmē. Bet pēc tam, kad mīļotais cilvēks aiziet no viņu dzīves, tajā rodas tukšums. Pamestais indivīds pēkšņi skaudri apjauš, ka viņš – nav nekas, ka viņā nav nekā vērtīga un pievilcīga, kaut arī viņš visu laiku sevi par tādu ir uzskatījis; talantīgs un neatvairāms. Mēdz būt, ka tāds psiholoģisks lūzuma punkts noved pie pašnāvības mēģinājuma, bet visbiežāk tas ir neveiksmīgs. Bet pēc tam, kad stiprais un neatkarīgais cilvēks, tagad jūtoties kā niecība, sāk atjaunoties, turklāt pakāpeniski veido savu tēlu no jauna.

Amerikāņu ārsts un psihologs Džons Terners savos zinātniskajos darbos skaidro ciešo saikni starp tādiem jēdzieniem kā “Es-koncepcija” un “Es-tēls”. Iedomājoties galarezultātu savām paša izmaiņām, indivīds izstrādā virkni darbību, pateicoties kurām, pēc viņa domām, viņam vajadzētu atjaunoties iepriekšējām spējām un pārliecībai par sevi.

Un šajā brīdī notiek ne tikai kardinālas ārējā izskata izmaiņas, kad tiek izmantots viss, tai skaitā arī plastiskā ķirurģija. Tāpat mainās arī cilvēka apkārtne, viņa darbības sfēra, dzīvesveids un dzīvesvieta. Pārveidojot sevi, tāda persona pēkšņi pārtrauc attiecības ar seniem draugiem, pamet prestižu darbu, kļūst par veģetārieti vai arī pievienojas kādai reliģiskai sektai, uz visiem laikiem pārceļas uz citu pilsētu vai pat kādu tālu valsti. Un, tikai pabeidzot šo ārējo un obligāti arī iekšējo “pārdzimšanu”, liekot sev aizmirst par pagājušo mīlestību un dzīvi, tāds cilvēks sasniedz tādu kā harmoniju pats ar sevi.

Tieši tāpēc cilvēki parasti cenšas nomainīt imidžu pēc šķiršanās; tas psiholoģiski palīdz viņiem sākt dzīvot no jauna, un atkal satikt mīlestību.

avots: umnaja.ru

COMMENTS

Pievienot komentāru